Dostupni linkovi

Skoplje: Albanci ponovo protestovali zbog hapšenja u akciji 'Monstrum'


Novi protest protiv akcije 'Monstrum'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Novi protest protiv akcije 'Monstrum', Skoplje, 11.5.2012.

Više od 5.000 Albanaca, uglavnom mladih, protestovalo je u petak u Skoplju, a manji protesti su se održali i u drugim gradovima u Makedoniji gde žive Albanci.

Povod protest su hapšenja u policijskoj akciji “Monstrum”, u vezi sa petostrukim ubistvom kod Smiljkovskog jezera u blizini Skoplja, koje se desilo 12. aprila.

Kao i prošlog petka, protesti su održani nakon podnevne molitve u džamijama, a organizovani su putem društvenih mreža na internetu.

I ovog puta maršuta u Skoplju je bila ista: krenulo se od Jaja-pašine džamije, prvo okupljanje je bilo kod Osnovnog suda Skoplje 1, a zatim ispred zgrade makedonske Vlade.

Demonstranti optužuju ministarku unutrašnjih poslova Gordanu Jankulovsku da vređa islam i Albance, jer je osumnjičene opisala kao “radikalne islamiste”. Kažu da protestuju protiv montiranih procesa i brutalnih policijskih akcija protiv Albanaca.

Gordana Jankulovska
Gordana Jankulovska
“Mnogo smo umorni od policijskih akcija koje idu kao u akcionim filmovima. Treba jednom zauvek da se ovo zaustavi, zato što naše žene i deca već imaju fobije od ovih akcija. Te akcije se prave da bi država dobila neke poene od NATO-a i SAD-a. Mi ne želimo biti žrtve zbog njihovih poena. Želimo samo biti slobodni građani”, izjavio je jedan od demonstranata, aktivist za ljudska prava Burhan Seferi.

Na protestima je bilo više ljudi nego prošlog petka i za razliku od tada, bilo je I mnogo više albanskih zastava, ali se moglo primetiti i nekoliko zelenih islamskih zastava.

Demonstranti su nosili transparente, a i izvikivali su “Ostavka”, “UCHK”, “Ubice”, “Allah je velik”, “Albanci su samo muslimani i nisu teroristi”, “Nećemo dozvoliti da prođu montirani procesi”…

Kada je grupa došla ispred Vlade nekolicina njih je bacala kamenje ka zgradi pri čemu je slomljeno nekoliko prozora, a kamenje je bacano i ka policajcima i novinarskim ekipama. Ipak, redari su uglavnom uspeli da sve drže pod kontrolom.

Kao reakcija na albanske proteste u subotu se u Skoplju, takođe putem društvenih mreža, organizuje kontra-protest pod nazivom “Da sprečimo radikalni islam u Makedoniji”. Demonstranti će, naveli su, zahtevati pravdu i kažnjavanje ubica.

Pre održavanja ovih skupova, sve političke partije, državne institucije i predstavnici međunarodne zajednice u zemlji su pozvali sve građane koji će učestvovati na protestima da to urade na miran način i da dozvole da se zakonski proces odvija svojim tokom, u skladu sa sudskim procedurama u Makedoniji.
XS
SM
MD
LG