Dostupni linkovi

Albanac iz Kačanika strateg militanata Islamske države


Lavdrim Muhaxheri
Lavdrim Muhaxheri

U augustu prošle godine gotovo sa olakšanjem su mediji na Balkanu objavili da je Lavdrim Muhaxheri, zloglasni militant takozvane Islamske države, ubijen u zračnom napadu u Siriji.

Albanac iz Kačanika na Kosovu, Muhaxheri, izazvao je zgražanje u svojoj domovini kada je u julu na svom Facebook profilu postavio fotografiju kako nekom čovjeku odsjeca glavu.

Iako su svi vjerovali u to da je Muhaxheri mrtav već nekoliko mjeseci, novi su dokazi podigli sumnje da bi ovaj militant, ipak, mogao biti živ.

Naime, 21. maja aktivisti grupe RSS (Raqqa Is Being Slaughtered Silently) objavili su jeziv video u kojem Muhaxheri ubija Sirijca iz raketnog bacača.

Abu Muhamed iz grupe RSS ne zna kada se tačno odigralo ubistvo prikazano na snimku, ali vjeruje da je bilo nedavno.

No, Ebi Spahiu, istraživač Instututa za međunarodne odnose u Tirani, koji se bavi praćenjem albanskih militanata u okviru ISIS-a nije načisto oko "starosti" snimka. On je za RSE izjavio da ovaj video "mediji na Kosovu i u Albaniji tretiraju kao novi, bez obzira što je moguće da je i stariji!".

Mrtav ili živ?

Spahiu kaže kako "nema sumnje" da je terorista prikazan na snimku Muhaxheri, ali nije siguran da je to ujedno i dokaz da je ovaj živ.

Lavdrim Muhaxheri u video snimku poziva Albance da se pridruže "Islamskoj državi"
Lavdrim Muhaxheri u video snimku poziva Albance da se pridruže "Islamskoj državi"

Muhaxheri je bio istaknuti "oficir za vezu" između Islamske države i Albanaca sa Kosova i iz Makedonije. On je poznat po "glavnoj ulozi" u četvrtom nastavku propagandnog video zapisa "Zveckanje mačevima", gdje je prikazan kako vitla sabljom iznad glave i uzvikuje kako će osvojiti i Rim i Španiju. Nakon toga on i njegov prijatelj, također Albanac, spaljuju svoje pasoše.

Lavdrim Muhaxheri je bio karizmatični govornik, vrlo aktivan na društvenim mrežama. Međutim, otkako su se pojavile glasine da je ubijen, nestao je iz "cyber svijeta". Facebook stranica mu je potpuno izbrisana.

"Ako je Muhaxheri živ, i ako prekida dugu šutnju, onda će izaći sa jačim porukama nego prije", kaže Spahiu za RSE.

Muhaxherijevo mjesto u redovima ISIS-a zauzeo je njegov kolega sa video zapisa u kojem spaljuju pasoše - Rivdan Haqifi, nazvan Ridvan el-Albani.

On je još u novembru prošle godine šokirao kosovsku javnost naredbom da se ubiju svi oni koji su pomogli povratak na Kosovo dječaku kojeg je otac odveo na ratište u Siriju.

Pleme Al-Sheitaat

Još jedan dokaz u prilog tezi da je posljednji video s Muhaxherijem ipak stariji je identitet čovjeka kojeg je ubio albanski militant.

U pitanju je Ibrahim Šraideh, pripadnik Al-Šeitat plemena iz sela Abu Hamam u istočnom Deir al-Zoru, koji prilikom ispitivanja priznaje da se borio protiv Islamske države, te da je iz raketnog bacača ubio dvojicu militanata.

Muhaxheri, koji je ispitivao tog čovjeka, tada je kazao kako će i "on umrijeti od istog oružja".

Početkom augusta 2014. godine provedeno je više akcija protiv plemena Al-Šeitat. Islamski militanti u tom periodu ubili su više 19 pripadnika plemena na periferiji grada Deir al-Zor.

Vrlo je moguće da je i video s Muhaxherijem koji ubija čovjeka protutenkovskom granatom snimljen upravo u to vrijeme, što je samo malo prije vijesti o njegovom ubistvu.

Ipak, ovu teoriju nije lako dokazati, jer ostaje otvoreno pitanje zašto Muhaxheri koji se voli pokazivati na društvenim mrežama, nije odmah snimak postavio na Facebook!?

Adrian Shtuni, vanjskopolitički analitičar iz Washingtona, smatra da bi video mogao biti novijeg datuma, ili barem snimljen nakon augusta 2014. godine. Dokaze za to on nalazi u vanjskom izgledu albanskog islamiste.

Foto iz ljeta 2014 Lavdrim Muhaxheri (lijevo) i Basri Sylejmani (desno)
Foto iz ljeta 2014 Lavdrim Muhaxheri (lijevo) i Basri Sylejmani (desno)

Na fotografiji iz ljeta 2014, Muhaxheri je mnogo deblji nego na spornom videu, iako mu je odjeća ista. Tijelo mu je u mnogo boljoj kondiciji i "sportskijeg" izgleda, što sugerira različito vrijeme snimanja - fotografije i videa.

Osim toga, u njegovoj pratnji su potpuno druge osobe. Za razliku od fotografija iz ljeta 2014., skoro svi koji ga okružuju u video snimku su s arapskog govornog područja: Tunižani i Marokanci.

Kosovske vlasti predano rade na utvrđivanju "starosti" video zapisa, polazeći od pretpostavke da je Muhaxheri živ, jer nema nijednog dokaza da je on zaista mrtav.

Fatos Makolji, voditelj Odjela za borbu protiv terorizma u Kosovskoj policiji, izjavio je za RSE da je Lavdrim Muhaxheri na crvenoj listi Interpola.

Strateg?

Ako je Muhaxheri još uvijek u životu, zašto se onda krije? Logično je pitanje, s obzirom na njegovu jaku želju za promocijom. Analitičar Shtuni smatra da je on "puno pametniji od ostalih militanata, te da je mudar strateg".

Moguće je da istaknuti Albanac u redovima Islamske države oponaša druge visoko rangirane teroriste poput Abu Bakr al-Bagdadija i njegova vojnog zapovjednika Umara al-Šišanija za kojeg su, također, nekoliko puta tvrdili da su ga ubili Kurdi.

Nema sumnje da je Lavdrim Muhaxheri inteligentan i iskusan vojni strateg. On je radio u glavnoj američkoj bazi na Kosovu, Bondsteel, u Ferizaju na istoku zemlje. Prema tvrdnjama, on je 2010. godine preko privatne tvrtke otišao u Afganistan gdje je radio u kampovima NATO-a.

Nakon povratka u rodni Kačanik povezao se s nezavisnim islamskim organizacijama, prije nego je otišao u Siriju i pristupio militantima Islamske države.

Vjeruje se da je prvi put u Siriju otputovao 2012. godine, da bi se nakon dvanaest mjeseci vratio na Kosovo, kada postaje i predmetom policijskog praćenja.

Nedugo zatim, zauvijek je napustio domovinu i ponovno se obreo u Siriji, kao jedan među 500 etničkih Albanaca sa zapadnog Balkana koji se bore na strani Islamske države.

XS
SM
MD
LG