Dostupni linkovi

Al Kaida u finansijskoj krizi


Al Kaida za svoje akcije obučava i djecu
Teroristička organizacija Al Kaida nalazi se u finansijskoj krizi zbog čega njihov uticaj slabi, dok talibani novčano jačaju, ocijenilo je američko Ministarstvo finansija.

Pomoćnik američkog sekretara, koji je zadužen za pitanja finansiranja terorizma, Dejvid Koen rekao je da je Al Kaida ove godine u više navrata pokušavala da obezbijedi dodatna sredstva, ističući da uticaj te organizacije slabi.

Koen je naveo da su vođe Al Kaide već upozorile da manjak fondova negativno utiče na regrutovanje i obuku novih boraca.

"Procenjujem da je Al Kaida u najgoroj finansijskoj krizi u poslednjih nekoliko godina i da stoga njen uticaj slabi", ukazao je Koen, prenosi AP.

On je kazao da ta organizacija i dalje ima više donatora koji su "spremni, voljni i u mogućnosti" da im obezbijede novčana sredstva, zbog čega bi situacija mogla da se promijeni.

"Talibani su, međutim, u boljoj finansijskoj poziciji, posebno zbog trgovine drogom u Avganistanu koja cvjeta", ukazao je Koen.

Specijalni američki izaslanik za Avganistan Ričard Holbruk rekao je da talibani uglavnom dobijaju sredstva od "privatnih dobrotvora" iz Persijskog zaliva.

Koen je napomenuo da je sada trend među ekstremističkim organizacijama da se, kako bi se finansirali, okreću kriminalu.

On je naveo da je Hezbolah umiješan u proizvodnju i prodaju ilegalnih kopija muzičkih diskova i softvera, kao i u krijumčarenje cigareta.
XS
SM
MD
LG