Dostupni linkovi

AI: Novi dokazi o zločinima proruskih pobunjenika


Ilustrativna fotografija

Amnesti internešenel (AI), nevladina organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava, saopštila je da poseduje nove dokaze o ubistvima izvedenim u stilu pogubljenja koja su u istočnoj Ukrajini počinili proruski pobunjenici.

Amnesti je došao u posed fotografija koje prikazuju tri mrtva ukrajinska vojnika sa ranama od vatrenog oružja na glavi i gornjim delovima tela.

Isti ovi ljudi, su kao zarobljenici pobunjenika, na Jutjub snimcima viđeni živi.

Veruje se sa su zarobljeni u gradu Debaljcevu između 12. i 18. februara kada su separatisti opkolili snage ukrajinske vojske.

Kako navodi Amnesti internešenel njihova tela se trenutno nalaze u mrtvačnici u Donjecku.

"Zlostavljanje ili ubistvo u pritvoru predstavlja ratni zločin. Odgovorne treba identifikovati i procesuirati", rekao je za RSE Denis Krivošev, koji je pri AI zadužen za Evropu i centralnu Aziju.

On smatra da je mučenje zarobljenika raširena pojava kod obe strane u konfliktu na području istočne Ukrajine - proruskih pobunjenika i provladinih snaga.

Uprkos tome što manjka dokaza o masovnim pogubljenjima, ovaj nevladin zvaničnik ističe da se događaju mnoge stvari kojih javnost nije svesna.

Više od 6.000 ljudi ubijeno je u sukobima između provladinih snaga i proruskih separatista tokom jednogodišnjeg sukoba..

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG