Dostupni linkovi

Al-Kaida apelira na muslimane da se klone Svjetskog prvenstva


Čovjek u prodavnici u Dohi, uoči Svjetskog prvenstva u Kataru, 19. novembar 2022.
Čovjek u prodavnici u Dohi, uoči Svjetskog prvenstva u Kataru, 19. novembar 2022.

Regionalni ogranak Al-Kaide pozvao je muslimane širom svijeta da izbjegavaju Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru, iako grupa nije prijetila napadima ili promovirala nasilje u vezi s tim događajem, navodi se u saopćenju koje je objavila grupa za praćenje.

Al-Kaida na Arapskom poluotoku, ogranak militantne grupe sa sjedištem u Jemenu, kritizirala je Katar zbog "dovođenja nemoralnih ljudi, homoseksualaca, sijača korupcije i ateizma na Arapsko poluostrvo" i rekla da je taj događaj poslužio da se skrene pažnja s "okupacije muslimanskih zemalja i njihovog ugnjetavanja".

"Upozoravamo našu muslimansku braću da ne prate ovaj događaj ili da mu ne prisustvuju", navodi se u saopćenju, koje je objavila obavještajna grupa SITE u subotu, dan prije otvaranja turnira, prvi put u pretežno muslimanskoj zemlji.

Organizatori Svjetskog prvenstva, kao odgovor na kritike zbog stanja ljudskih prava u Kataru, uključujući LGBT prava, kao i socijalna ograničenja, rekli su da su svi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili porijeklo, dobrodošli tokom događaja.

Katar, mala zemlja od oko tri miliona, uglavnom stranih radnika, rekao je da je obučio više od 50.000 ljudi za obezbjeđivanje sigurnosti tokom Svjetskog prvenstva, uz pomoć stranih snaga pod komandom Katara.

XS
SM
MD
LG