Dostupni linkovi

Al Jazeera saopštila da je uhapšen njihov urednik u Sudanu


Protesti u Kartumu u subotu, 13. novembra
Protesti u Kartumu u subotu, 13. novembra

Televizijska mreža Al-Jazeera sa sedištem u Kataru saopštila je da su snage bezbednosti u Sudanu izvršile raciju na kuću šefa biroa te televizije u Kartumu i uhapsile ga.

Al-Jazeera 14. novembra nije navela više detalja u vezi hapšenja Al Musalmija al- Kabašija, ali je saopštila da smatra da je sudanska vojska odgovorna za njegovu bezbednost.

Izveštaj dolazi dan nakon što su sudanske bezbednosne snage ispalile bojevu municiju i suzavac da rasteraju demonstrante koji su protestovali u glavnom gradu Sudana, Kartumu zbog učvršćivanja vojnih vlasti u toj istočnoafričkoj državi.

Jedan demonstrant je preminuo 14. novembra od prostrelnih rana, čime je broj poginulih u neredima porastao na šest.

Sukobi su izbili kada su hiljade prodemokratskih demonstranata ponovo izašli na ulice širom Sudana da protestuju zbog vojnog preuzimanja vlasti prošlog meseca.

Vojni puč je naišao na međunarodne kritike i masovne ulične proteste u glavnom gradu Kartumu i na drugim mestima u zemlji.

Sudanska vojska preuzela je vlast 25. oktobra, raspustila prelaznu vladu i uhapsila desetine zvaničnika i političara.

Tim preuzimanjem je prekinuta krhka planirana tranzicija ka demokratskoj vladavini, više od dve nedelje od kada je narodna pobuna prisilila smenu dugogodišnjeg vođe Omara al Bašira i njegove islamističke vlade.

XS
SM
MD
LG