Dostupni linkovi

Dijete ubijeno u neredima u sirijskom kampu za porodice militanata 'Islamske države'


Kurdske snage čuvaju stražu u kampu Al-Hol gdje su smještene porodice osumnjičenih militanata grupe "Islamske države", sjeveroistočna Sirija, 28. januar 2021.
Kurdske snage čuvaju stražu u kampu Al-Hol gdje su smještene porodice osumnjičenih militanata grupe "Islamske države", sjeveroistočna Sirija, 28. januar 2021.

Žene u kampu Al-Hol, u kojem su smještene obitelji osumnjičenih militanata "Islamske države" na sjeveroistoku Sirije sukobile su se sa stražarima, pri čemu je došlo do pucnjave u kojoj je jedno dijete ubijeno, a nekoliko osoba ranjeno.

Odgovarajući na izvješća da je najmanje jedno strano dijete ubijeno u incidentu u aneksu Al-Hola, u ponedjeljak, 7. februara, Sonia Khush iz Save the Childrena u Siriji je rekla je kako su zgroženi "viješću da je najmanje jedno dijete ubijeno, a drugo ozlijeđeno nakon što su sigurnosne snage počele pucati u aneksu Al-Hola."

"Ovaj najnoviji incident oštar je podsjetnik na opasnosti s kojima se djeca svakodnevno susreću u kampu. Al Hol nije mjesto za djecu“, rekla je Khush.

“Njihove vlade moraju njih i njihove obitelji smjesta odvesti kući na sigurno. Save the Children je već upozorio da u slučaju nerepatrijacije djece postoji opasnost da im na rukama ostane krv. Koliko još smrti trebamo vidjeti prije nego što nas poslušaju?”, poručila je.

Prema informacijama koje su objavili kurdski dužnosnici, žene smještene u dijelu kampa za strane državljanke, pokušale su oteti stražaricu u kampu, koji inače kontroliraju kurdske snage.

Drugi kurdski dužnosnik koji radi u kampu rekao je agenciji AP da mu nije poznato da su žene planirale otmicu, ali da je bilo nereda u dijelu u kojem su uglavnom bile strane žene i djeca.

Govoreći pod uvjetom da ostane anoniman u skladu s propisima, rekao je da je sedam žena i djece ozlijeđeno tokom nereda u ponedjeljak.

U kampu je tokom nereda došlo i do požara pri čemu je izgorjelo nekoliko šatora.

U ograđenom kampu, više je obitelji često nagurano u šatore, zdravstvene ustanove su minimalne, a pristup čistoj vodi i sanitarnim čvorovima ograničen.

Oko 50.000 Sirijaca i Iračana nalazi se u Al-Holu. Gotovo 20.000 njih su djeca.
Incident se u ponedjeljak dogodio u posebnom, strogo čuvanom dijelu kampa poznatom kao aneks, gdje je smješteno 2.000 žena iz 57 zemalja s oko 8.000 djece.

Neke od žena u aneksu smatraju se najtvrdokornijim pristašama grupe "Islamske država".

U Al-Holu je tokom 2021. godine umrlo više od 60 djece. U incidentima je ukupno nastradalo oko stotinu sosova protekle godine.

Međunarodne humanitarne organizacije više puta su apelirale na zemlje da repatriraju svoje državljane iz neuvjetnog kampa.

Sukobi u kampu desili su se nekoliko dana nakon što je vođa terorističke grupe "Islamska država" Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kurejši ubijen u američkom napadu na njegovu kuću na sjeverozapadu Sirije.

Kamp Al-Hol svjedočio je desecima zločina tokom protekle godine.

Incident se također dogodio dvije sedmice nakon što su militanti "Islamske države" napali zatvor u gradu Hasaka na sjeveroistoku Sirije, gdje se nalazi oko 4.000 militanata i maloljetnika.

Napad na zatvor doveo je do desetodnevnih borbi između snaga koje podržavaju Sjedinjene Američke Države i militanata u kojima je poginulo gotovo 500 ljudi.

Kurdski borci koje podržava SAD stavili su situaciju pod kontrolu.

Izvor: AP, Save the Children
XS
SM
MD
LG