Dostupni linkovi

Al Šabab preuzeo odgovornost za napad u Somaliji


Mesto eksplozije u Mogadišu 28. decembra
Mesto eksplozije u Mogadišu 28. decembra

Militantna grupa Al Šabab preuzela je odgovornost za nedavni napad u glavnom gradu Somalije gde je poginula 81 osoba, od kojih dva turska državljana, preneli su danas tamošnji mediji.

"Mudžahedini su u subotu napali konvoj turskih plaćenika i ljudi koji su ih pratili", izjavio je portparol grupe Muhamud Rag u audio poruci.

Al Šabab se prvi put izvinila za civilne žrtve napada navodeći da je napad "neophodan u borbi protiv države Somalije i njene podrške iz inostranstva".

"Zaista nam je žao zbog gubitaka u našem muslimanskom društvu. Izražavamo saučešće porodicama muslimana koji su stradali, povredjeni ili čija je imovina uništena", dodao je portparol.

Al Šabab je optužio Tursku da želi da "osvoji" Somaliju i da je preuzela "kontrolu nad svim njenim ekonomskim resursima". "Turci su naši neprijatelji i kao što smo već rekli, nećemo prestati s borbom dok se ne povuku iz naše zemlje", dodao je portparol.

Turska je jedan od glavnih donatora i investitora u Somaliji s kojom održava istorijske veze, javlja agencija Frans Pres (AFP) i navodi da je Turska veoma aktivna u Somaliji, u oblasti humanitarne pomoći i rekonstrukcije. Turske kompanije upravljaju lukom i aerodromom u Mogadišu.

Al Šabab obično ne preuzima odgovornost za napade u kojima ima mnogo žrtava u strahu da ne izgubi podršku koju ima međju nekim građanima, piše AFP.

Somalija nema kontrolu nad svojom teritorijom još od 1991. godine, i pogodjena je ne samo decenijama ratovanja već i ciklusima gladi.

Situacija je od avgusta 2011. počela da se popravlja, kada su pripadnici Al Šababa isterani iz Mogadiša, ali ta organizacija, povezana s Al Kaidom, i dalje drži pozamašno parče juga Somalije.

Pokret Al Šabab je nastao 2000. godine kao fuzija nekoliko somalskih militantnih grupa i Al Kaide.

XS
SM
MD
LG