Dostupni linkovi

Aktuelizovano pitanje osamostaljenja Opštine Tuzi


Tuzi
Tuzi
Gradska opština Tuzi, na obodu Podgorice, sa većinskim albanskim življem, odnosno, njegova potreba da svoju komunu formira kao samostalnu opštinu, ponovo je aktuelizovana studijom koja govori o ekonomskoj neodrživosti takvog projekta.

Zagovornici ove ideje smatraju da je ponovo riječ o "političkoj igri" čiji je cilj opstrukcija i zadržavanje biračkog tijela ovog kraja uoči predstojećih lokalnih izbora u glavnom gradu.

"Osnovne ekonomske potrebe sadašnje gradske opštine Tuzi koja ima 13.000 stanovnika ne mogu biti zadovoljene ukupnim godišnjim prihodom koje je studija opravdanosti osnivanja punopravne opštine procijenila na 640.000", rekao je za naš program predsjednik gradske Opštine Tuzi i funkcioner Demokratske partije socijalista Frano Ljuljdjuraj, koji je ipak ostavio otvorenu mogućnost da su tokom izrade studije izostavljeni određeni izvori prihoda.

"Šest stotiina i trideset osam hiljada reursa , prihoda , finansijskih izvora…Ako je to realna procjena, u što ja sumnjam, onda je moguće da su napravili previd i nijesu obuhvatili sve izvore finansiranja. No , ja u to neću da ulazim. Evidentno je cilj svih da imaju opštinu koja sa svojim finansijama može da zadovoljava osnovne potrebe i interese građana", kaže Ljuljdjuraj.

Iako je od prošle jeseni predsjednik DPS-a i sadašnji premijer Milo Đukanović probudio optimizam zagovornika ideje o formiranju samostalne opštine Tuzi, studija ekonomske opravdanosti govori da ta komuna ne bi bila održiva jer prihodima od 640.000 ne bi mogla da pokrije rashode od milion eura, a to dovodi u pitanje i održavanje lokalnog referenduma koji je bio planiran za septembar.

Vaselj Siništaj
Vaselj Siništaj
Vaselj Siništaj iz Građanske inicijative, koji smatra da narednog mjeseca neće biti referenduma, je, ustvrdivši da je elaborat naručen upravo da bi se dokazala nesposobnost Tuškog kraja da bude opština, rekao da ugovor sa firmom koja je realizovala tu studiju treba raskinuti:

"Moram vam reći da je ovo treća verzija elaborata. Ovo je jedina koja je urađena po narudžbini. Svaka je pokazala opravdanost ili ekonomsku sposobnost ovoga kraja da samostalno opstaje kao opština. Ono što je diskriminacija u odnosu na Albance ovoga kraja jeste potreba da se uradi javni tender koji nije zahtijevan za Petnjicu ni za Gusinje, kao i javna rasprava koju namjeravaju da organizuju", kaže Siništaj.

Političke igre

Podsjetimo. Tuzi, mjesni centar Malesije, područja na kom većinski egzistira albanska etnička zajednica, dobili su nakon referenduma 2006. godine status gradske opštine u okviru SO Podgorica.

Svojevremeno su predstavnici albanskih partija pisali stranima diplomatama o namjeri da se to područje izdvoji u samostalnu opštinu. Crnogorsku vlast su optuživali da ih je prevarila, jer nije ispoštovala obećanja data uoči referenduma, izglasavanja Ustava i predsjedničkih izbora - da će ako glasaju za nezavisnu Crnu Goru, dobiti status „nezavisne opštine”.

Optimizam je prošle godine probudio lider vladajuće DPS Milo Đukanović, najavljujući lokalni referendum.

"Ako smo tražili pravo za sve nas da odlučimo u kakvoj državi ćemo živjeti, moramo dosljedno poštovati i vaše pravo i volju u kakvoj opštini ćete živjeti, vodeći računa o vašim interesima i kako ćete stvoriti uslove da taj način organizovanja bude ekonomski održiv", rekao je septembra prošle godine Đukanović.

Studija koja govori o ekonomskoj neodrživosti Tuzi kao samostalne opštine, zagovornici te ideje smatraju "političkom igrom".

"Za ovih preko 35 godina društvenog rada nijesam se bavio političkim igrama. Ja sam se bavio ozbiljnim stvarima i to sam rekao i opoziciji. Budući status gradske opštine , samostalne, punopravne, zajednički je interes svih ali neka svako vodi svoju politiku", naglašava predsjednik gradske Opštine Tuzi, Frano Ljuljdjuraj.

Funkcioner Građanske inicijative Vaselj Siništaj je prokomentarisao tezu da je studija koja navodno dokazuje da Tuzi ne mogu biti ekonomski održiva samostalna opština u funkciji svojevrsne opstrukcije realizacije ovog projekta uoči predstojećih lokalnih izbora u Podgorici.

"Mi smo u startu rekli da je kupovina vremena u pitanju i to se pokazalo kao tačno . Tada se išlo na varijantu da se raspišu prijevremeni izbori za glavni grad, međutim predsjednički izbori su pokazali nešto sasvim drugo, da je većinsko raspoloženje građana glavnog grada sasvim drugačije i vjerovatno glavnom gradu u ovom trenutku to ne odgovara i očekuje se neka politička prekompozicija na nivou glavnog grada. Cilj je da se gradske opštine Golubovci i Tuzi još jednom preko izbora i izlaska građana na birališta zadrže kao gradske opštine . Mi to ne priželjkujemo niti imamo namjeru da podržimo", zaključuje Siništaj.
XS
SM
MD
LG