Dostupni linkovi

Aktivno starenje na sarajevski način


Priprema za šetnju
Priprema za šetnju
Proteklog vikenda, više od 60 ljudi, u dobi od pet do preko osamdeset godina, učestvovalo je u šetnji od nekoliko kilometara, u brdima iznad Sarajeva. Šetnja je organizirana u okviru obilježavanja Europske godine aktivnog starenja i solidarnosti među generacijama u Bosni i Hercegovini.

Šetnju je organizovala Direkcija za europske integracije BiH u partnerstvu sa Delegacijom Europske unije u BiH/Specijalnim predstavnikom, a u okviru “EU Awareness II” projekta, kojeg financira Evropska unija.

Grupa je mini kombijem stigla na Barice, pod Čavljakom, odakle su krenuli u šetnju različite dužine – 2.5 km za djecu i 5 km za hrabrije šetače, do planinarske kuće i kafea na Čavljaku. Među njima i najstariji učesnik i strastveni planinar, 84-godišnji Adil Šahović – Šteka.

Koordinator šetnje, Muris Dervišagić, predsjednik planinarsko-smučarskog kluba “Centar” rekao je da je iznimno zadovoljan brojem učesnika, naročito imajući u vidu loše vremenske uslove. Dodao je da je veoma lijepo vidjeti kako mlađe generacije dijele iskustvo sa starijima, od kojih su mnogi članovi njihovog kluba.

Europska unija je proglasila 2012. godinu “EU godinom aktivnog starenja i solidarnosti među generacijama” s ciljem podizanja svijesti o doprinosu koje ljudi starije dobi čine društvu, ohrabrujući pri tome kreatore politike i sve interesne strane na svim nivoima da kreiraju bolje prilike za aktivno starenje i jačanje solidarnosti između različitih generacija.
XS
SM
MD
LG