Dostupni linkovi

Aktivistici iz BiH dodijeljen 'Zeleni Nobel' za borbu za spas rijeka


Za proteste kojima su spriječile izgradnju dvije mini hidroelektrane, žene iz naselja Kruščica kod Viteza osvojile su 2019. godine nagradu i njemačke fondacije EuroNatur.
Za proteste kojima su spriječile izgradnju dvije mini hidroelektrane, žene iz naselja Kruščica kod Viteza osvojile su 2019. godine nagradu i njemačke fondacije EuroNatur.

Maida Bilal iz Kruščice kod Viteza, u srednjoj Bosni i Hercegovini, proglašena je evropskom dobitnicom Goldmanove nagrade za okoliš 2021. godine. Radi se o nagradi koja odaje priznanje pionirima iz oblasti zaštite okoliša iz šest regija širom svijeta.

Goldman nagrada je ustanovljena 1989. godine u San Franciscu, a do danas je nagrađeno 206 dobitnika (uključujući 92 žene) iz 92 nacije.

Bilal je dobila nagradu zbog napora i angažmana u radu sa grupom žena iz Kruščice koje su spriječile izgradnju dvije minihidroelektrane na rijeci Kruščici u ljeto 2017. godine.

“Počašćena sam da sam jedna od dobitnica ovogodišnje Goldman nagrade. Ovo je priznanje za sve naše napore. Moramo zaštiti prirodu, sačuvati naše vode, naš zrak i našu zemlju. Ovi resursi su nam potrebni, i to nam treba zbog naše djece i njihove budućnosti, a ne zbog nas samih. Mi ćemo ostati posvećeni ovome u Kruščici, ali moramo dati podršku i ostalima koji se u BiH i regionu bore za njihove rijeke”, izjavila je Maida Bilal na Facebook stranici Ekološkog društva "Bistro", čija je članica.

Više od 500 dana trajala su dežurstva mještanki Kruščice koje su, blokirajući lokalni most, sprečavale prolazak mašina i izgradnju minihidroelektrana.

Bilal je dodala kako su mještani 2017. godine "podnijeli napad policije" za koju kaže da ih je "prisilno premjestila zbog kršenja javnog reda i mira".

"Izgubila sam posao, izgubila sam prijatelje, kćer su maltretirali u školi", rekla je Bilal.

Mi smo rijeka Kruščica
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Zbog svakodnevnog protesta, dozvole za gradnju dvije mini hidroelektrane su oduzete, a most je preimenovan i nosi ime: "Most hrabrih žena Kruščice".

Za proteste kojima su spriječile izgradnju dvije mini hidroelektrane, žene iz naselja Kruščica kod Viteza osvojile su 2019. godine nagradu i njemačke fondacije EuroNatur.

Bilal čestitao i glumac DiCaprio

Ženama Kruščice je čestitao i glumac Leonardo DiCaprio.

"Čestitam Hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade za zaštitu okoliša i neumornu borbu za spas njihove rijeke od malih hidroelektrana, dok se suočava s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i prijetnjama", rekao je glumac.

On je poručio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima "da se aktiviraju i donesu zakone koji su potrebni kako bi se zaštitile rijeke".

"Sada je ključno da Parlament Federacije BiH (FBiH) usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole, od kojih su mnoge izdate nezakonito", poručio im je DiCaprio.

Šta je vlast u Federaciji BiH do sada uradila?

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na online sjednici 27. aprila nije prihvatio Prijedlog Zakona o električnoj energiji u dijelu koji se odnosi na zabranu gradnje mini hidroelektrana na cijelom teritoriju tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Parlament Federacije je 24. juna 2020. godine usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji FBiH.

Tim zaključkom je dat rok Vladi FBiH od tri mjeseca da izvrši analizu i predloži izmjene u zakonodavstvu što će omogućiti provođenje ove zabrane u praksi.

Nadležnost za izdavanje suglasnosti i dozvola za izgradnju mini hidroelektrana u Federaciji BiH podijeljena je između entiteta, kantona i opština, dok su u RS-u za to nadležne entitetska i lokalne vlasti.

U BiH je do sada izgrađeno 108 malih hidroelektrana, od čega je 64 u Federaciji BiH, a 44 u Republici Srpskoj. Prema podacima organizacija koje se bave zaštitom okoliša, u pripremi je izgradnja dodatnih 339 mini hidroelektrana.

Koalicija za zaštitu rijeka u BiH, koja okuplja 30-ak organizacija, insistira da vlasti u BiH uvedu moratorij na izgradnju, zbog, kako navode, isključive koristi koju mini hidroelektrane donose investitorima i štete koju nanose rijekama.

XS
SM
MD
LG