Dostupni linkovi

Aktivisti u Beogradu traže pravdu za porodice ubijenih u Štrpcima


Aktivisti u Beogradu obilježili 29. godišnjicu od zločina u Štrpcima
Aktivisti u Beogradu obilježili 29. godišnjicu od zločina u Štrpcima

Grupa nevladinih organizacija u centru Beograda obeležila je 29. godišnjicu od zločina u Štrpcima, počinjen 1993. u Bosni i Hercegovini.

Aktivisti su stajanjem u tišini u 15 sati i 48 minuta ukazali da porodice u Srbiji i dalje čekaju na pravdu.

Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su na železničkoj stanici u Štrpcima (BiH) 27. februara 1993. iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti. Najstarija žrtva zločina u Štrpcima imala je 59 a najmlađa 16 godina.

Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava, koji su organizovali akciju u Beogradu, podsetili su u saopštenju da porodice žrtava u Srbiji i dalje čekaju na sudsku pravdu i status porodica civilnih žrtava rata.

"Porodice žrtava, od kojih su većina državljani Srbije, do danas ne uspevaju da dobiju status članova porodica civilnih žrtava rata koji bi im omogućio skromnu materijalnu podršku, kao i priznanje patnji koje su preživeli", navodi se u saopštenju.

Za zločin u Štrpcima u toku su postupci pred sudovima Srbiji i Bosni i Hercegovini, a do sada su pravosnažno osuđene samo dve osobe.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vodi se postupak protiv četiri lica koja se terete kao neposredni počinioci. Sudu u Srbiji trebalo je tri i po godine da potvrdi optužnicu protiv njih, podignutu u martu 2015. godine.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje osmorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS, i Boban Inđić, komandant Interventne čete Višegradske brigade.

XS
SM
MD
LG