Dostupni linkovi

Aktivisti protestovali ispred kineske kompanije u Zrenjaninu


Protest radnika u Zrenjaninu 10. decembar
Protest radnika u Zrenjaninu 10. decembar

Protestom ispred kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu aktivisti više organizacija iz Srbije obeležili su Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, saopštila je Astra, nevladina organizacija (NVO) za borbu protiv trgovine ljudima.

Transparentima „Radnička prava su ljudska prava“ i „Ne odustajemo od zajedničke borbe!“, kako je navela Astra, pružena je podrška radnicima iz Vijetnama zaposlenima na izgradnji fabrike automobilskih guma Linglong u Zrenjaninu u Vojvodini.

Astra je saopštila da je u protestu učestvovalo dvadesetak aktivista iz te NVO, Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11, Zrenjaninskog socijalnog foruma, Zrenjaninske akcije, Zadruge Oktobar, Panonske antifašističke organizacije PAOR i drugih koje pružaju podršku i pomoć radnicima angažovanim na izgradnji fabrike.

„Ljudi koji su daleko od kuće, u nepoznatoj zemlji, koji žive u neljudskim uslovima, uspeli su da se pobune i uzbune javnost. Zato mislimo da su radnici iz Vijetnama, zaposleni na izgradnji fabrike Linglong, jedni od najvećih boraca za ljudska prava u Srbiji danas“, rekla je Milica Marinković iz Inicijative A 11.

Kako je saopšteno iz Astre, Inicijativa A 11 podnela je 8. decembra krivične prijave protiv odgovornih u kompaniji „China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction“ i „Linglong International Europe“ iz Zrenjanina zbog sumnje da je izvršeno krivično delo protivpravno lišenje slobode i zbog povrede prava na štrajk.

Astra je podsetila da je sredinom novembra državne organe obavestila o uslovima smeštaja i ispunjenosti indikatora trgovine ljudima u slučaju radnika iz Vijetnama na izgradnji fabrike Linglong, ali da konkretne reakcije nadležnih državnih organa još čeka.

Nevladini aktivisti su iz kruga fabrike „Linglong International Europe d.o.o.“ u Zrenjaninu 17. novembra, a nakon sukoba sa obezbeđenjem, izveli jednog od radnika koji je dobio otkaz nakon što je javno govorio o uslovima u kojima rade on i njegove kolege iz Vijetnama. Po navodima nevladinih udruženja za zaštitu ljudskih prava, oko 500 vijetnamskih radnika boravilo je u barakama u blizini gradilišta u nehumanim uslovima.

Kompanija Linglong saopštila je da ne može pravno da utiče na način tretiranja radnika od strane svojih izvođača radova.

"Od izvođača je zahtevano da se radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, a nakon što plan stalnog smeštaja bude formiran, radnici će biti smešteni u objekte sa znatno boljim uslovima", naveo je Linglong, nakon čega su radnici iz Vijetnama prebačeni na uslovnije lokacije.

RSE je kontaktirao i firmu koja je podizvođač, “China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction“, ali ta kompanija nije odgovorila na upit.

Ekspolatacija radnika u kineskim fabrikama širom sveta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00

XS
SM
MD
LG