Dostupni linkovi

Aktivisti "Jer me se tiče" preuzeli spomen-ploču iz Foče


Spomen ploča koja je bila postavljena i ubrzo uklonjena
Delegacija Inicijative "Jer me se tiče" preuzela je od fočanske Komunalne policije spomen-ploču žrtvama ratnih zločina na području Foče, koja je postavljena akcijom aktivista u tom gradu, u noći 25. oktobra, a uklonjena je odmah sutradan. Razlog, kojeg su naveli u saopštenju Komunalne policije Foča, je "neposjedovanja dozvole za postavljanje memorijala."

Nakon preuzimanja, aktivisti Inicijative su se uputili u Opštinu Foča, kako bi zvanično predali zahtjev za postavljanje spomen-ploče u tom gradu. No, nakon višesatnog boravka u zgradi Opštine, te nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Opštine Foča, zahtjev, zbog "pravnih procedura" nije predat, a što će biti učinjeno u nekoliko narednih dana.

"Spomen ploču smo preuzeli jer je, nakon zvaničnog zahtjeva Opštini, namjeravamo ponovo postaviti u ovom gradu. Sa akcijom postavljanja memorijala ćemo nastaviti širom BiH, kada već lokalne i ostale vlasti to ne žele uraditi. Birokratsko objašnjenje da nemamo dozvolu za postavljanje je samo još jedan u nizu izgovora koji vlasti širom ove zemlje koriste kako bi sakrili i izbjegli svoju odgovornost prema žrtvama ratnih zločina i njihovim porodicama, ma gdje oni bili", kažu iz Inicijative "Jer me se tiče".

Iz Inicijative su još jednom podsjetili kako su sve ploče uklonjene u roku od nekoliko sati, te kako je to dokaz da "vlast u BiH funkcioniše kada je njihov sebični interes u pitanju", te su upitali nadležne "zbog čega onda, istom odlučnošću, ne priznaju zločine nad civilima svojih gradova i odaju im počast postavljanjem spomenika?

Naime, aktivisti Iniscijative su krajem oktobra istovremeno postavili spomen ploče žrtvama ratnih zločina sa identičnim natpisom u tri bh grada, Foči, Bugojnu i Konjicu.
Navedeni gradovi su odabrani kako bi se skrenula pažnja javnosti na pravo žrtava ratnih zločina na dostojno obilježavanje stradanja.

"Postavljanjem spomen ploča željeli smo odati iskrenu počast svim civilnim i žrtvama ratnih zločina, te još jednom podsjetiti da je negiranje zločina u BiH neprihvatljivo i anticivilizacijsko", kažu iz Inicijative "Jer me se tiče".

Iz Inicijative ističu da su izrada memorijala, kao i sve dosadašnje aktivnosti, finansirane dobrovoljnim prilozima pojedinaca/ki iz svih naroda, vjera, slojeva društva i opredjeljenja.

Podsjećamo, "Jer me se tiče" je aktivistička inicijativa koju ne finansiraju donatori ili bilo koje druge interesne skupine, te nema stalan izvor prihoda izuzev dobrovoljnih narodnih priloga.
  • 16x9 Image

    Selma Boračić-Mršo

    Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

XS
SM
MD
LG