Dostupni linkovi

Aktivisti Grinpisa napuštaju Rusiju


Dmitrij Litvinov nakon dolaska u Helsinki
Dmitrij Litvinov nakon dolaska u Helsinki
Prvi od 30 aktivista Grinpisa, uhapšenih zbog protesta na Arktiku, napustio je Rusiju. Reč je Dimitriju Litvinovu, rođenom u bivšem Sovjetskom savezu, sada državljaninu Švedske, koji je prešao rusko-finsku granicu.

Bio je među 28 aktivista i dva novinara uhapšenih u septembru zbog protestovanja u blizini naftne bušotine ruske kompanije Gasprom.

Pre nego što je napustio Rusiju Litvinov je Rojtersu rekao da će, uprkos oštrim reakcijama Moskve, Grinpis nastaviti proteste.

„Drago mi je što je ovo poglavlje završeno, ali biće nastavljeno sa pisanjem ove knjige. Sve dok budu postojale pretnje po Akrtik, poput multinacionalnih kompanija Gasproma, Šela, Eksona, ili marionetiskih režima čija je namera njegovo ugrožavanje. Nastavićemo borbu protiv toga u susret izvesnijoj budućnosti.“

On je rekao i da je reakcija Rusije skrenula pažnju javnosti na problem Arktika:

„To nas je potpuno zateklo. Mislim da su Gasprom i druge kompanije čije je to maslo bile iznenađene. To što su pokušali da nas ućutkaju, izazvalo je potpuno suprotan efekat. Sada je mnogo više ljudi u svetu svesno pretnji Arktiku zbog istraživanja u vezi sa naftom i potrebe da se odvažnije bore protiv toga. Dakle, to je za nas bio šok, ali mislim takođe i za njih.“

Organizacija Grinpis očekuje da preostalih 29 aktivista u petak dobiju dozvolu za napuštanje Rusije, pošto je ta zemlja zvanično odustala od optužbi protiv njih.

Oni su proveli dva meseca u pritvoru pod optužbama za huliganstvo za šta im je pretila kazna od sedam godina zatvora.

Njihov tretman u Rusiji izazvao je žestoke kritike zapada.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG