Dostupni linkovi

Aktivisti Grinpisa napuštaju Rusiju


Dmitrij Litvinov nakon dolaska u Helsinki
Prvi od 30 aktivista Grinpisa, uhapšenih zbog protesta na Arktiku, napustio je Rusiju. Reč je Dimitriju Litvinovu, rođenom u bivšem Sovjetskom savezu, sada državljaninu Švedske, koji je prešao rusko-finsku granicu.

Bio je među 28 aktivista i dva novinara uhapšenih u septembru zbog protestovanja u blizini naftne bušotine ruske kompanije Gasprom.

Pre nego što je napustio Rusiju Litvinov je Rojtersu rekao da će, uprkos oštrim reakcijama Moskve, Grinpis nastaviti proteste.

„Drago mi je što je ovo poglavlje završeno, ali biće nastavljeno sa pisanjem ove knjige. Sve dok budu postojale pretnje po Akrtik, poput multinacionalnih kompanija Gasproma, Šela, Eksona, ili marionetiskih režima čija je namera njegovo ugrožavanje. Nastavićemo borbu protiv toga u susret izvesnijoj budućnosti.“

On je rekao i da je reakcija Rusije skrenula pažnju javnosti na problem Arktika:

„To nas je potpuno zateklo. Mislim da su Gasprom i druge kompanije čije je to maslo bile iznenađene. To što su pokušali da nas ućutkaju, izazvalo je potpuno suprotan efekat. Sada je mnogo više ljudi u svetu svesno pretnji Arktiku zbog istraživanja u vezi sa naftom i potrebe da se odvažnije bore protiv toga. Dakle, to je za nas bio šok, ali mislim takođe i za njih.“

Organizacija Grinpis očekuje da preostalih 29 aktivista u petak dobiju dozvolu za napuštanje Rusije, pošto je ta zemlja zvanično odustala od optužbi protiv njih.

Oni su proveli dva meseca u pritvoru pod optužbama za huliganstvo za šta im je pretila kazna od sedam godina zatvora.

Njihov tretman u Rusiji izazvao je žestoke kritike zapada.
  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG