Dostupni linkovi

Privedeni aktivisti koji su blokirali istovar ruske nafte u Norveškoj


Grupa ekoloških aktivista koji su se vezali lancima za ruski naftni tanker kako bi spriječili istovar njegovog tereta u Norveškoj u znak protesta protiv rata u Ukrajini, privedena je, saopštila je norveška policija.

Greenpeace je ranije 25. aprila saopštio da su njegovi aktivisti krenuli čamcima preko fjorda Oslo i pokušali da blokiraju tanker Ust Luga da isporuči oko 95.000 tona ruske nafte u Norvešku tako što su se vezali za sidro broda.

Norveška policija je saopštila da su svi aktivisti privedeni. Protest je uključio nekoliko aktivista iz klimatske akcione grupe Extinction Rebellion, potvrdio je portparol Greenpeacea za CNN.

Brod Ust Luga, registrovan u Hong Kongu, kojeg je zakupila ruska naftna kompanija Novatek, prevozi goriva za Esso terminal na jugoistoku Norveške, navodi Greenpeace u saopštenju.

"Šokiran sam da Norveška djeluje kao slobodna luka za rusku naftu, kojom sada finansiramo Putinovo ratovanje", rekao je Frode Pleym, čelnik Greenpeacea za Norvešku.

Prema glasnogovornici Esso Norwaya, na predmetnu pošiljku nisu uticale sankcije Zapada protiv Rusije uvedene zbog njene invazije na Ukrajinu.

"Ugovori su sklopljeni prije nego što je Rusija napala Ukrajinu", rekla je Anne Fougner za list Dagbladet.

"Esso Norway nema drugih ugovora za proizvode iz Rusije", dodala je.

Iako nije članica Evropske unije, Norveška je ispunila gotovo sve sankcije koje je EU uvela Moskvi od 18. marta.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG