Dostupni linkovi

Aktivista Falun Gonga nakon pritvora u Srbiji: Moramo stati na put ovome


Dejan Marković, praktikant Falun Gonga, u redakciji Radija Slobodna Evropa, 12. avgusta 2021.
Dejan Marković, praktikant Falun Gonga, u redakciji Radija Slobodna Evropa, 12. avgusta 2021.

"Ako ne stanemo na put tome, definitivno će se nastaviti takva praksa".

Ovako hapšenje aktivista Falun Gonga u Srbiji komentariše Dejan Marković. Jedan je od osmoro uhapšenih uoči posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu.

Falun Gong, grupa koja promoviše budističku školu meditacije, na meti je progona vlasti u Kini u poslednjih 25 godina.

U Beogradu je 7. maja, na dan posete kineskog predsednika, uhapšeno šestoro aktivista Falun Gonga i još dve osobe koje su u njihovom srodstvu.

Određeno im je zadržavanje u pritvoru do 48 sati.

Kako piše u rešenju koje je izdala Služba za borbu protiv terorizma Uprave kriminalističke policije, a u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, razlog zadržavanja je postojanje sumnje "da će ugroziti sigurnost lica pod međunarodnom zaštitom ozbiljnom pretnjom".

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Višeg javnog tužilašta u Beogradu nisu odgovorili na pitanja RSE o konkretnim razlozima privođenja.

Iz pritvora su pušteni u sredu, 8. maja uveče, neposredno nakon što je kineski predsednik napustio Srbiju i službenim avionom odleteo put Budimpešte.

"Sutradan u 8 i 15 uveče su došli policajci i rekli da je tužilaštvo donelo odluku da je prestala opasnost zbog koje smo mi iza rešetaka i da nas zbog toga oslobađa. Nije bilo nikakvog saslušanja ni u policiji ni u tužilaštvu. Nikakva informacija nije trebala. Jednostavno im je trebalo da budemo sklonjeni za vreme posete Si Đinpinga", kaže Dejan Marković.

Marković napominje da praktikanti Falung Gonga nisu planirali nikakvu aktivnost zbog dolaska kineskog predsednika, jer im već godinama nijedan skup nije dozvoljen, iako su ih početkom 2000-ih organizovali "bez problema".

"Sa dolaskom sadašnje vlasti kao da nestaje to pravo okupljanja koje imamo po Ustavu. Ono se ignoriše grubom silom, zakoni se ne poštuju, jednostavno neko je rekao 'dosta' i toga više nema", kaže Marković.

Kako dodatno objašnjava, okupljanja Falun Gonga su dozvoljena širom Evrope, a u pitanju su mirni skupovi.

Ovo nije prvi put da su aktivisti Falun Gonga u pritvoru u Srbiji.

Jedanaest aktivista grupe Falun Gong uhapšeno je u Beogradu 2014. godine, uoči početka Samita sa Kinom, a potom deportovano iz zemlje.

Aktivista Falun Gonga: U Kini progonjeni, u Srbiji nepoželjni
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Tada su aktivisti Falung Gonga, kako su rekli, privedeni zbog namere da "mirno protestuju u cilju podizanja svesti o stanju ljudskih prava u Kini" i "protivzakonitog hapšenja" njihovih pristalica.

Marković za RSE navodi da je svedočio i tom događaju, kao i kasnijim posetama kineskih zvaničnika Beogradu.

"Ja mislim da je to tužno, kako ova država prestaje da kontroliše stvari u času kad se pojavi kineska delegacija. Naprosto, neko drugi donosi odluke i neko drugi se pita, a naši organi i policija, verovatno i tužilaštvo, sprovode tuđe odluke. Dakle, nestaje suverenitet države", smatra on.

Slučaj hapšenja iz 2014. došao je i do najviše pravne instance - Ustavnog suda Srbije koji je sedam godina kasnije, u avgustu 2021. godine, presudio u korist aktivista Falun Gonga.

Ustavni sud je ocenio je da je policija nezakonito zadržala mirne demonstrante. U odluci u koju je RSE imao uvid, Ustavni sud je utvrdio da je došlo do povrede prava na slobodu i bezbednost.

XS
SM
MD
LG