Dostupni linkovi

Pad akcija na Volstritu zbog straha od inflacije


Vrednost akcija na Njujorškoj berzi ponovo je opala pošto je neočekivan skok inflacije prošlog meseca povećao zabrinutost investitora da bi ekonomija mogla da se naglo "pregreje" izlazeći iz recesije izazvane pandemijom korona virusa.

Tehnološki giganti koji su prošle godine dobijali na vrednosti zbog masovnog prelaska na onlajn aktivnosti, od utorka beleže oštar pad vrednosti deonica. Jedino su akcije energetskih kompanija zabeležile mali rast, prenosi AP.

Vodeći berzanski indeksi na putu su da zabeleže najveće gubitke na nedeljnom nivou od oktobra.

Indeks Standard end Pur (S&P 500) opao je u sredu za 2,1 odsto, čime je njegov ovonedeljni pad zasad povećan na četiri odsto. Dau Džons (Dow Jones) je završio u minusu 1,99 odsto, a Nasdak (Nasdaq) 2,7 odsto

Prinosi na obveznice su skočili pošto je vlada objavila da su maloprodajne cene u aprilu, u poređenju s istim mesecom lane, imale najveću stopu rasta od 2008. godine.

Investitori brinu da bi inflacija mogla da se vrati posle više godina.

Analitičari navode da tržište ne bi trebalo da bude previše iznenađeno rastom inflacije i očekuju da će ona biti privremena, prenosi AP.

"Nervoza zbog inflacije i kamatnih stopa pogađa tržište, ali za sada je prodaja uredna i bez haosa", rekao je Klif Hodž (Cliff Hodge), direktor za investicije u Cornerstone Wealth.

„Izvesno popuštanje nakon ovih naglih skokova vrednosti akcija je pozitivan trend,“ smatra Hodž.

Zvaničnici Federalnih rezervi i drugi ekonomisti smatraju da bi umerena inflacija, u stvari, mogla biti dobra za oporavak.

Tržište ne bi trebalo da bude previše iznenađeno rastom inflacije, ističe Džef Bačbinder (Jeff Buchbinder), strateg u LPL Financial. Preovlađuje mišljenje da će rast inflacije biti privremen, iako je „prerano reći da li će se ovi viši nivoi održati“, rekao je Bačbinder.

Povećana inflacija odraz je nagomilane potražnje u ekonomiji, rekao je Teri Dufrene (Terry DuFrene), specijalista za globalne investicije u JP Morgan Private Bank.

„Ovo nije ponavljanje 1980-ih, kada smo imali hiperinflaciju“, ističe Dufrene. „Ovo nije nešto trajno,“ dodao je.

Zabrinutost zbog porasta inflacije takođe pokreće pitanje da li će Federalne rezerve promeniti stav o održavanju niskih kamatnih stopa dok se ekonomija oporavlja. Bačbinder kaže da investitori ne bi trebalo očekivati da će se to uskoro dogoditi s obzirom na to da je ekonomija, a posebno tržište rada, još uvek daleko od potpunog oporavka.

„Fed zaista trenutno ima jedan mandat, a to je povratak pune zaposlenosti, i to će potrajati neko vreme“, rekao je Bačbinder.

Analitičari očekuju rast potrošačkih cena kako se ekonomija oporavlja, ali to je skopčano sa rizikom od smanjenja potrošnje koja je neophodna ekonomiji da bi održala oporavak. Troškovi novih automobila porasli su u aprilu za 0,5 odsto, što je najveći rast od prošlog jula, zbog velike potražnje i nedostatka računarskih čipova koji su usporili proizvodnju i smanjili zalihe dilera, navodi AP.

Zbog rastuće inflacije akcije će biti skuplje, naročito u tehnološkom sektoru koje su već dostigle veliku vrednost, što može ograničiti očekivani profit u narednim godinama. Deonice Apple-a, Microsofta i Amazona su pale za više od 2 odsto.

Istovremeno, akcije Tesle su izgubile 4,4 procenta vrednosti, ukupno 17 procenata ovog meseca. Zbog toga je ovaj proizvođač električnih automobile na putu da zabeleži najgori rezultat rezultat od marta 2020. kada su njegove deonice pale za 21,6 odsto.

Istovremeno, cene energije nastavile su da rastu nakon zatvaranja velikog gasovoda na Istočnoj obali ranije tokom nedelje, dok pristižu izveštaji o skladištenju benzina u mestima poput Severne Karoline.

XS
SM
MD
LG