Dostupni linkovi

Akcija policije i carine u Luci Bar zbog šverca cigareta


Iz crnogorske policije je saopšteno da se u slobodnoj zoni Luke Bar vrši kontrola poslovanja pravnih lica čija je djelatnost vezana za duvanske proizvode.

Specijalna jedinica Sektora za borbu protiv kriminala crnogorske policije od utorka ujutru sprovodi akciju u Luci Bar u sklopu aktivnosti za suzbijanje šverca cigareta, saopšteno je u utorak 15. juna iz Vlade Crne Gore.

Vlada nije iznijela više detalja o ovoj akciji, a iz crnogorske policije je saopšteno da se u slobodnoj zoni Luke Bar vrši kontrola poslovanja pravnih lica čija je djelatnost vezana za duvanske proizvode.

“Službenici Uprave policije – Sektora za borbu protiv kriminala zajedno sa službenicima Uprave prihoda i carina, u sklopu aktivnosti usmjerenih na suzbijanje krijumčarenja cigareta na teritoriji Crne Gore, vrše kontrolu poslovanja više pravnih lica. Aktivnosti nadležnih organa su u toku i javnost će o detaljima biti blagovremeno obavještena”, saopštila je policija.

Podsjetimo, o švercu cigareta iz Luke Bar govorio je početkom juna Nebojša Medojević jedan od čelnika vladajućeg Demokratskog fronta (DF) optužujući Vladu premijera Zdravka Krivokapića da je upoznata sa švercom.

“Iz Luke Bar je za 15 dana izašlo 94 šlepera sa cigaretama, što je 940 tona, a neko je u tom poslu, uz saglasnost crnogorske Vlade, zaradio od 25 do 30 miliona eura", rekao je Medojević na konferenciji za novinare početkom juna.

Premijer Zdravko Krivokapić je optužbe Medojevića o njegovoj umiješanosti u šverc nazvao "nemoralnim i odvratnim", nakon što je tim povodom bila zakazana sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

Odbor je trebao da sasluša premijera Krivokapića, ministra finansija Milojka Spajića i čelnike bezbjednosnih službi ali se oni nijesu odazvali pozivu, pa je sjednica odgođena.

"Optužbe koje su stavljene na moj račun veća su neistina i besmislica, čak i od nezajažljivog apetita za funkcijama onoga koji takve besmislice plasira u eter", napisao je Krivokapić u dopisu Odboru.

Borba protiv šverc cigareta će biti jedan od prioriteta Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) posebnog tijela Vlade, koje je formirano u cilju borbe protiv organizovanog kriminala. Na čelu Biroa je Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade i koordinator svih službi bezbjednosti.

“Nijedna kriminalna grupa u Crnoj Gori neće i ne može biti jača od države, a bezbjednosne službe će kroz pojačan operativni rad i saradnju sa međunarodnim institucijama preduzeti sve aktivnosti na intenziviranju i konkretizovanju te borbe", rečeno je na sjednici BOK-a kojom je Abazović.

Prioritetne aktivnosti bezbjednosnih službi u narednom periodu biće, kako je saopšteno, snažna borba protiv organizovanih kriminalnih grupa, šverca cigareta i istrage napada na novinare.

XS
SM
MD
LG