Dostupni linkovi

Akcija Muzeja književnosti: Donirajte dnevnike pisane u ratu


Dina Memić, Šejla Šehabović i Elma Hašimbegović

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u suradnji sa Spomeničkim kompleksom "Tunel D-B", predstavili su u Sarajevu projekat pod nazivom "Ratni dnevnici – svjedočanstva i zapisi o životu".

Ideja projekta je prikupiti svjedočanstava običnih građana iz vremena opsade Sarajeva, koja bi bila izložena u Muzeju.

Upućen je javni poziv građanima da dostave ratne dnevnike ili druge zabilješke iz razdoblja 1992-1995. godine.

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović, naglašava kako je cilj napraviti muzejsku zbirku "Ratni dnevnici", koja bi trebala postati značajan dio kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

"Svi koji poklone svoje dnevnike i ratne bilješke Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, mogu biti sigurni da će oni biti pohranjeni na sigurnom i da intimni detalji neće izaći u javnost. Također, građani se ne moraju bojati da će u javnosti izaći i političke nekorektnosti, koje su možda zapisivali u nekim prelomnim životnim trenucima i najtraumatičnijim događajima", ističe Šehabović.

Dio eksponata koji se prikupe bit će izloženi već sljedeći mjesec u Spomeničkom kompleksu "Tunel D-B".

"Radujem se i ovim putem pozivam stanovnike da doniraju svoje ratne dnevnike, svjedočanstva ili bilo kakve zabilješke iz ratnog perioda. Vjerujem da će oni postati značajni historijski izvori, te da će istraživanja i rad na tim dokumentima dovesti do novih spoznaja u historijskim analima. Također, vjerujem da ćemo zasigurno kroz neko vrijeme imati u njima definisanu kulturu preživljavanja, koja će podrazumijevati i mehanizme, koje su stanovnici opkoljenog Sarajeva poduzimali kako bi preživjeli taj težak period", kaže Dina Memić, kustosica ove ustanove spasa.

Potporu projektu dao je i Historijski muzej BiH.

"Jako je važno s jedne strane uključiti građane i pokazati im da su oni ti koji čine historiju i prave historijsku građu koja se čuva u muzeju. S druge strane, važno je i naglasiti da su muzeji institucije, koje se po kolekcijama i građama razlikuju od ostalih institucija kulture. Muzeje i razlikuje to što u svojim kolekcijama imaju tako značajane historijske izvore", naglašava Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

Javni poziv dostupan je na internet stranici Muzeja pozorišne književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a građani će moći dostavljati eksponate duži vremenski period.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

XS
SM
MD
LG