Dostupni linkovi

Akcija "Druker": Među uhapšenima istražitelj Tužilaštva BiH


Ilustrativna fotografija

Tužilaštvo BiH suočeno je s novim skandalom, nakon što je istražitelj Mujo Smajlović uhapšen i potom zadržan u pritvoru, a pod sumnjom da je odavao povjerljive podatke kriminalnom miljeu. Glasnogovornica Agencije za istrage i zaštitu BiH Kristina Jozić je rekla: “Akciji 'Druker' prethodila je višemjesečna istraga u okviru koje su za dokumentirane nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba.”

Paralelno s hapšenjem Smajlovića, u Grudama je uhapšen Robert Iličić koji se povezuje s trgovinom narkoticima i sa kojim je Smajlović navodno sarađivao odavajući mu povjerljive podatke. Sead Temim, Iličićev branilac naveo je kako se njegov klijent tereti za nedozvoljenu trgovinu naoružanjem, te da njegovi kontakti sa Smajlovićem nemaju nikakvu kriminalnu pozadinu.

”Osnovna stvar je da je moj branjenik imao vezu sa gospodinom iz Tužilaštva. Mi smatramo da je to bilo u pravcu njihove saradnje na otkrivanju krivičnog djela, a ne na njegovoim činjenju", naveo je Temim.

Lista optužbi koja se stavlja na teret Smajloviću, koji je svojevremeno radio na nekim od najzahtjevnijih predmeta poput slučaja Kemala Čauševića ili Mevlida Jašarevića, za šta je dobio i zahvalnicu FBI-ja za doprinos u borbi protiv terorizma, mogla bi biti duža od odavanja informacija dilerima droge. Smajlovićev advokat Vlado Adamović kazao je kako “tužilac cijeni da postoje naznake o kriminalnim radnjama u spisima koji nisu vezani za predmet optuženja. Ja sam se tome protivio.”

Skandali o vezama tužilaca i uposlenika Tužilaštva s kriminalnim miljeom Smajlovićevim hapšenjem bacilli su novu sjenu na ionako kompromitiran rad ovog tijela. Međutim, glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić naveo je kako je “Tužilaštvo BiH odlučno da se suprotstavi svim oblicima zloupotrebe službene dužnosti i najstrožije osuđuje nezakonito djelovanje svog uposlenika, koji će biti procesuiran i u krivičnom i u disciplinskom postupku.”

Podsjetimo, i bivši glavni državni tužilac Milorad Barašin smijenjen je zbog “neprimjerenih kontakata” s međunarodnim švercerom oružja Slobodanom Tešićem. Tužilac Oleg Čavka suočava se s optužbama da je uzimao mito od kriminalaca.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG