Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počelo vađenje ostataka aviona Er Fransa


Potraga za ostacima aviona Er Fransa

Ronioci brazilske mornarice stigli su u sredu na mesto nesreće Er Fransovog aviona i počeli da vade njegove ostatke iz Atlantskog okeana, gde se srušila letilica sa 228 ljudi, što je najteža nesreća u 75–godišnjoj istoriji. Rodbina putnika gubi nadu da je bilo ko preživeo.

Brazilska mornarica se u potrazi za ostacima Er Fransovog aviona, i dalje bori sa lošim vremenom na Atlantiku, i njen najteži zadatak biće pronalaženje tela, i crne kutije koja je zabeležila podatke o tome šta se dogodilo pred samu nesreću. Drugog dana od nestanka aviona rodbina žrtava gubi nadu da je bilo ko preživeo nesreću:

“Ja želim da nadjem telo mog sina da bih mogao dostojno da ga sahranim”
, rekao je Aldair Gomes, otac Marcela Parente, koji je bio šef kancelarije gradonačelnika Rio de Ženeira. Do sada nije pronadjeno nijedno telo.

Admiral Domingos Nogueira rekao je da je svaki brod opremljen za skupljanje ostastaka aviona i da su na njima profesionalni ronioci. Potom bi helikopteri trebalo da prenesu sa brodova ostatke aviona do baze u brazilskom arhipelagu Fernando de Noronha, 430 milja od mesta nesreće.

Francuska armija potvrdila je da ostaci aviona na koje se nailazi pripadaju nestalom Er Fransu, koji se sa radara izgubio u nedelju uveče na putu iz Rio de Žaneira ka Parizu, nakon čega je pilot poslao poruku da je nestalo struje, preneo je Rojters navode portparola francuske armije Christophea Kristofa Prazucka.

Zvaničnici procenjuju da crna kutija može biti na dubini od 2 do 3 hiljade metara. Ona je u stanju do 30 dana da šalje signale. Jedan ekspert je rekao da će ovo biti najteža akcija izvlačenja aviona i tela još od vremenea traganja za brodom Titanik.

Brazilski predsednik Luiz inacio Lula da Silva rekao je u Gvatemali da zemlja koja je u stanju da nadje naftu na dubini od 6 hiljada metara može naći i ostatke aviona i crnu kutiju, koji se verovatno nalaze na dubini od 2 hiljade metara, aludirajući na sposobnost Brazila da to učini.

Niko od zvaničnika nije do sad uspeo da objasni kako je oluja izazvala rušenje aviona sa tri iskusna pilota bez poslatog sos poziva. Jedno od objašnjenja je da je grom izazvao seriju otkazivanja tehnike u avionu, medjutim, gromovi rutinski udaraju u avione i ne može se na taj način objasniti ova tragedija, odgovaraju eksperti. Očekuje se da bi posada dva Lufthanzina aviona, koja su bila u istom vazdušnom prostoru pola sata pre nestanka Er Fransa, mogla da da neke od odgovora.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG