Dostupni linkovi

Primećeni mogući ostaci Er Frans aviona


Jedan od Air France A-330 aviona polijeće sa piste
Jedan od Air France A-330 aviona polijeće sa piste

Mogući ostaci aviona "Erbas A330" kompanije "Er Frans", koji je u ponedeljak nestao sa radara kod obale Brazila, uočeni su 650 kilometara severoistočno od obala te zemlje, saopštilo je brazilsko ratno vazduhoplovstvo. O uzroku nesreće i dalje se nagađa. Na aerodromu u Rio de Žaneiru veliki broj rođaka nestalih sa leta 447 čeka na bilo kakve informacije.

Među ostacima, koji bi mogli da pripadaju nestalom avionu, primećena su avionska sedišta, preneo je Rojters. Takodje su uočeni drugi ostaci, materijal koji nalikuje na metal, i mrlje nafte i kerozina. Brazil i Francuska su od jutros intenzivirali potragu, 24 sata posle katastrofe. Desetak aviona i tri broda traga za ostacima u zoni iz koje je primljen poslednji automatski signal iz aviona o prekidu napajanja strujom. Prvi vojni brod će sutra stići do mesta gde je, kako se veruje nestao avion. U medjuvremenu, brazilski vojni avioni nadleću okean, a Francuska je za potragu zatražila pomoć američkog satelita. Piloti aviona brazilske kompanije TAM rekli su da su juče, na letu iz Pariza za Rio de Žaneiro, uočili požar u okeanu, na trasi kojom je leteo i francuski avion, navodi se u saopštenju najveće brazilske aviokompanije. "Erbas A330" sa 228 putnika i članova posade nestao je sa radara u nedelju uveče, posle poletanja iz Rio de Žaneira ka Parizu, a poslednja automatska poruka, o gubitku napajanja strujom, stigla je juče u četiri sata ujutru, od kada više nije bilo vesti o avionu.


Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da će SAD "obezbediti svu potrebnu pomoć" kako bi se otkrilo šta se dogodilo sa avionom Er Fransa. SAD su uputile vojni avion za nadgledanje i spasilačku ekipu koja će se uključiti u potragu za avionom francuske kompanije. Francuski predsednik Nicolas Sarkozy izjavio je da je verovatnoća da ima preživelih vrlo mala. Francuski predsednik, prenosi VoA, zatražio je da Sjedinjene Države pomognu u potrazi koristeći svoje satelite i komunikacijsku tehnologiju. Ministar odbrane Francuske Erve Moren nije isključio ni jednu pretpostavku o jučerašnjem nestanku aviona "Er Fransa" sa 228 ljudi iznad Atlantika, uključujući i onu o terorističkom aktu.

“Još uvek nemamo informacije o tome šta se zapravo dogodilo. Imamo neku predstavu o mogućoj lokaciji i vremenu nesreće. Poslali smo u to područje veliki broj helikoptera i brodova kako bismo našli neke ostatke aviona”, kazao je direktor “Er Fransa” Pjer Anri Guržon.


Danas se novinarima u Campo Grande u Brazilu obratio i brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva:


“U vremenima poput ovih sve što možemo da uradimo je da duboko žalimo zbog toga što se desilo i molimo se sa porodicama da budu hrabri jer je u ovim trenucima teško govoriti. Ja nisam znao šta da da kažem predsedniku Sarkoziju, i on nije znao šta da kaže meni“, rekao je da Silva.

Medju 216 putnika najviše je bilo Brazilaca, Francuza i Nemaca, te u manjem broju gradjana još najmanje dvadesetak zemalja. Francusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je hrvatskoj ambasadi u Parizu da je u avionu Er Fransa bio i hrvatski državljanin. Hrvatski pomorac Zoran Marković (45) iz sela Kostelja u naselju Grižane, u vinodolskoj opšini, među nestalim je putnicima aviona Air Francea, objavila je Hina. Supruga Dalija rekla je danas kako je njen suprug Zoran, koji je pomorac već 15 godina, putnu kartu za Air Franceov avion kupio pre nekoliko dana pa nema reči o tome da je zakasnio na neki drugi avion i prešao na kobni let, kako su prvobitno spekulisali neki mediji.

Na aerodromu u Rio de Žaneiru veliki broj rođaka nestalih sa leta 447 čeka na bilo kakve informacije.

Francusko ministarstvo saobraćaja navodi da su se na letu iz Rio de Žaneira za Pariz nalazili pripadnici 33 nacionalnosti. “Skoro 37 odsto putnika u avionu u Brazilci, to su potvrđeni podaci. 34 odsto Francuzi, osam odsto su nemački putnici, četiri procenta Italijani, tri odsto su Severnoamerikanci, dva odsto Kinezi. Bilo je i oko dva procenta mađarskih putnika, po jedan odsto iz Španije, Engleske i Maroka. Takođe smo imali i Irce, putnike iz Angole, Argentine, Belgije, Slovačke, Filipina, Norveške, Poljske, Rusije, Švedske i Austrije”, naveo je Horhe Asunsao iz “Er Fransa” u Rio de Žaneiru. Lista putnika, međutim, i dalje nije objavljena, jer pravila koja važe u Brazilu, nalažu predstavnicima “Er Fransa” da kontaktiraju porodice putnika pre nego što njihova imena daju na uvid javnosti.


O nestanku aviona sa leta 447, već se govori kao o najvećoj katastrofi u istoriji “Er Fransa”. Poslednja tragedija vezana za ovu kompaniju dogodila se 2000. godine kada se Konkord srušio pri poletanju sa pariskog aerodroma. Veruje se da se avion Er Fransa usled lošeg vremena srušio u Atlantski okean. Kontrole leta javile su da se let u prva četiri sata odvijao normalno, nakon čega je brazilska kontrola leta izgubila kontakt s avionom. Letelica je u tom trenutku poslala na zemlju poruku o problemu na električnim instalacijama. Portparol Er Fransa izjavio je da je do nesreće verovatno došlo zbog spleta okolnosti, od kojih je jedna možda činjenica da je avion bio pogodjen gromom. Stručnjaci medjutim tvrde da udar groma, sam po sebi, ne može srušiti putnički avion te da su udari groma razmerno česti i bezopasni.

XS
SM
MD
LG