Dostupni linkovi

Aida Ćorović: Dodeljeno mi je policijsko obezbeđenje


Aida Ćorović
Aidi Ćorović, direktorki novopazarske nevladine organizacije Urban in upućene su pretnje putem telefona i društvenih mreža zbog izjave u vezi sa prisiljavanjem žena u Sandžaku da nose hidžab, odnosno marame koja se uz to zloupotrebljava u političke svrhe.

Aida Ćorović je, inače, ovih dana javno govorila o položaju žena u Sandžaku povodom predstave „Sedam“ o nasilju nad ženama gde zajedno sa još šest učesnica, čita ispovesti žena koje su pretrpele fizička i psihička maltretiranja raznim povodima i u raznim društvima. Tom prilikom je javno govorila i o svom iskustvu, pretnjama koje joj godinama upućuju zbog njenog društvenog angažmana, a za koji je pre dve godine dobila uglednu nagradu “Osvajanje slobode”. Obrazloženje je bilo da je Aida Ćorović afirmisala, izmedju ostalog, ljudska prava i toleranciju u društvu. Aida Ćorović najpre objašnjava da je u sredu ujutro bila u novopazarskoj policiji zbog pretnji.

“Bezbednosna procena je takva, da imam 24-ročasovno obezbedjenje. Ja sam u policijskoj upravi jutros provela sat vremena zbog dogovora, instrukcija itd. Ovih dana sam i u Beogradu imala obezbedjenje, tako da je očigledno da ću u narednim danima imati stalnu pratnju koja me neće ostavljati ni minut.”

Povod za pretnje je kritika Aide Ćorović zbog političkih zloupotreba vezanih za propagiranje, odnosno prisiljavanje žena da nose marame u Sandžaku.

“Ovoga puta je najdirektniji povod bilo moje gostovanje u emisiji ‘Kažiprst’ u kojoj sam govorila da se manipuliše onim što je u sferi intime muslimanki, da se od toga prave televizijski šou programi i da sve to nije imanentno islamu. Takodje sam govorila i o nasilju nad ženama vezano za predstavu ‘Sedam’ u kojoj čitam životnu priču jedne Pakistanke koja je doživela kolektivno silovanje i po zakonima, tradiciji, običajima te zemlje trebalo je da izvrši samoubistvo. Ali, ona se tome usprotivila i počela da se bavi obrazovanjem žena. U Sandžak presu, pod kontrolom Muarema Zukorlića, opet su krenule pretnje, uvrede… Ono što je dramatično je da se u to uključio izvesni Mirza Ganić, samozvani mudžahedin koji je sa grupom mladih Sandžaklija otišao u Siriju. On ima 19 godina i za njega imamo informacije da je otišao da pljačka, ubija...On poziva na linč, na moje ubistvo. Ja sam o tome obavestila švedsku ambasadu, s obzirom da su oni pokrovitelji predstave ‘Sedam’”, kaže Aida Ćorović koja očekuje da će ova predstava u četvrtak uveče izazvati i u Novom Pazaru burne emocije.

Nakon predstave, objašnjava Aida, biće upriličen razgovor o fizičkom zlostavljanju žena uz učešće jednog ginekologa koji će posvedočiti da je učestalo genitalno sakaćenje žena “jer su kvazi muslimani, nazovi muslimani sebi dali za pravo da vrše čak i takvu tortutu nad ženama.”

Na pitanje da li je neko uzima u zaštitu, da li očekuje reagovanje države, koja se baš nije pokazala agilna u nekim sličnim prlikama, ona odgovara da od države ne očekuje podršku.

”Država tu uvek zataji. Mi smo duboko nasilno društvo i ako mislimo da budemo normalna, bezbedna država, ona mora da počne da počne da se obračunava sa nasilnicima na svakoj strani. To je imperativ!”

Pored Aide Ćorović, ovih dana su upućene ozbiljne pretnje i Sonji Biserko, predsednici Helsinškog odbora za ljudrska prava zato što je pristala da bude svedok Hrvatske u tužbi za genocid protiv Srbije, o čemu je bilo reči u našem programu. Još jedna žena je već godinama zbog svog profesionalnog angažovanja pod stalnom policijskom pratnjom, novinarka Brankica Stanković, autorka istraživačke emisije “Insajder” koja je otkrila mnoge korupcionaške afere i razotkrila razne mafije, izmedju ostalog i naoružane odrede medju navijačima.

Nasilje, kao način komuniciranja u Srbiji, proteže se od 90-ih godina kada su javne ličnosti gubile život zbog svojih stavova i političkog angažmana. Ubice mnogih od njih su i dalje na slobodi.
  • 16x9 Image

    Branka Mihajlović

    Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG