Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Reakcije na Ahtisaarijevu nagradu


Martti Ahtisaari

Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade ovogodišnju je nagradu za mir dodijelio je Marttiju Ahtisaariju za iznimne napore koje je, zauzimajući se za rješavanje međunarodnih sukoba, poduzimao tokom više od tri decenije na nekoliko kontinenata.

Ahtisaarijevi napori su doprinijeli mirnijem svijetu i "bratstvu među narodima" stoji u obrazloženju nagrade koje je objavio Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade. Ova odluka, zajedno sa obrazloženjem, pozdravljena je u Prištini, dok je u Beogradu primljena kao neugodno iznenadjenje.

Politička javnost u Srbiji je uglavnom sa čuđenjem reagovala na vest o dodeli Nobelove nagrade za mir bivšem finskom predsedniku i međunarodnom posredniku Martiju Ahtisariju. Malo je onih koji spore njegove ranije mirotvoračke zasluge, međutim, kada je u pitanju Srbija, Ahtisari će ostati upamćen kao jedna od ključnih osoba za koju se vezuje nezavisnost Kosova.

Iz širokog opusa političkih aktivnosti Martija Ahtisarija, javnost u Srbiji, uglavnom se vezuje za njegov angažman na Balkanu i to prvenstveno za posredničku ulogu u okončanju NATO intervencije, kada je zajedno sa Viktorom Černomirdinom ponudio plan o okončanju bombardovanja koji je prihvatio i tadašnji predsednik Slobodan Milošević i za “kosovsko pitanje”, po kojem će, verovatno, ostati još bolje upamćen.

Njegov predlog rešenja statusa Kosova, koji je predviđao nezavisnost uz međunarodni nadzor, nije prošao u Savetu bezbednosti, ali je realnost na terenu bila drugačija – Kosovo je proglasilo nezavisnost, implemetirajući u svoje zakone, upravo, Ahtisarijeve predloge.

Iz ovih razloga, javnost u Srbiji je sa negovodovanjem primila vest o dodeli Nobelove za mir. Dušan Proroković, Demokratska stranka Srbije:

"Mislim da se u Srbiji mišljenje prema Ahtisariju generalno neće promeniti ni posle ovoga, posle dodeljivanja Nobelove nagrade. Što se tiče samog njegovog rada na terenu, kosovski problem je daleko od rešenja i ne znam kako će reagovati Nobelov komitet kada u narednom periodu ponovo dođe do incidenata, nasilja ili konfliktnih situacija – povod tome će sigurno biti neko od rešenja iz plana Martija Ahtisarija. Ne želim da tumačim rad gospodina Ahtisarija u drugim delovima sveta, ali njegov rad na Balkanu nije bio častan."


Nobelova nagrada u prave ruke

Najviši zvaničnici institucija i gradjani Kosova su sa oduševljenjem primili vest da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir bivši finski predsednik i izaslanik generalnog sekretara UN-a za status Kosova, Marti Ahtisari i istakli da je nagrada stigla u prave ruke. Dodeljivanje Nobelove nagrade za mir Ahtisariju je pozdravila i vlada Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da je obradovan što je bivši finski predsednik Marti Ahtisari dobitnik Nobelove nagrade za mir i istakao da je nagrada došla u prave ruke.

„ Izražavajući naše čestitke za ovo izuzetno značajno priznanje, koje je nema sumnje više nego zasluženo, ponavljamo da će Republika Kosovo ostvariti obećanja koja je dala u medjunarodnom procesu nezavisnosti naše zemlje, da će se pretvoriti u zemlju koja je model poštovanja prava i sloboda svih gradjana, bez razlike na nacionalnu, versku ili rasnu pripadnost“, rekao je kosovski predsednik ističući da će institucije Kosova dosledno spovesti u delo rešenja koja su data u predlogu za status Kosova.

Nesporno je da će dodeljivanje ove izuzetno cenjene nagrade Ahtisariju, pored ostalog i za doprinos u rešavanju statusa Kosova uticati da se predlog koji je on dao, nadgledana nezavisnost prihvati od što većeg broja država, rekao je kosovski predsednik.


I poslanici Skupštine Kosova su ocenili da dodeljivanje Nobelove nagrade za mir bivšem finskom predsedniku i pregovaraču za status predstavlja i pobedu Kosova.

„Bivšem izaslaniku generalnog sekretara UN-a za Kosovo i bivšem predsedniku Finske, Martiju Ahtisariju najsrdačnije čestitamo Nobelovu nagradu za mir“, rekao je u ime poslanika predsednik parlamenta Jakup Krasnići.

On je ocenio da je to i pobeda Kosova i da će ova odluka Nobelovog komiteta uticati na dalje priznanje nezavisnosti.

To je prema njemu još značajnije pošto se u obrazloženju odluke ističe da on tu nagradu dobija i zbog posredničke uloge u rešavanju statusa Kosova.

„Ocenjuje da je to još jedna pobeda države Kosovo“, rekao je Krasnići.

Dodeljivanje Nobelove nagrade za mir Ahtisariju je pozdravila i vlada Kosova.

XS
SM
MD
LG