Dostupni linkovi

Obilježene godišnjice zločina u Ahmićima i Trusini


Obilježavanje godišnjice stradanja u Ahmićima, april 2022
Obilježavanje godišnjice stradanja u Ahmićima, april 2022

U selu Ahmići, kod Viteza u srednjoj Bosni, obilježena je 29. godišnjica stradanja 116 bošnjačkih civila, koje su u proteklom ratu ubili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Enisa Mulić izgubila je ukupno 48 članova porodice, u napadu koji je počeo u jutro 16. aprila 1993. godine. Među žrtvama je i beba od tri mjeseca.

"Vojnici bi opkolili kuću, a onda bacali bombu kroz prozor. Ulazili su u kuće, ubijali i palili. Ostala sam bez oca, amidže i strine sa troje djece. Jedno dijete je imalo osam, drugo šest godina, a najmlađe tri mjeseca", ispričala je Enisa za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Enisa Ahmić na obilježavanju godišnjice 16. aprila 2021.
Enisa Ahmić na obilježavanju godišnjice 16. aprila 2021.

Obilježavanju godišnjice prisutvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je kazao da "osim tuge za 116 civila ubijenih u Ahmićima, boli i činjenica da nisu sankcionirani svi odgovorni za zločin".

"Boli i to što nisu pronađena ni tijela svih žrtava. Dvadeset devet godina bilo je dovoljno da svi oni koji su učestvovali u tom gnusnom zločinu budu izvedeni pred lice pravde i da se sazna gdje su tijela ubijenih", kazao je Džaferović.

Na komemoraciji u Ahmićima u subotu je bio i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field koji je poručio da njegova zemlja ostaje posvećeno izgradnji bolje budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini.

Iz Udruženja "16. april“ upozoravaju da se i dalje traga za tijelima 15 osoba, dok će 7. maja posmrtni ostaci devet ubijenih biti ukopano na šehidskom mezarju u Vitezu.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne. Sud BiH je na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

'Sjećanje na žrtve ne može biti nacionalno omeđeno'

Istog dana je kod Konjicu, na jugu BiH, u selu Trusini obilježena 29. godišnjica ubistva 15 hrvatskih civila i sedam pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Zločin u Trusini dogodio se u jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene "Zulfikar" Armije BiH. Najstarija žrtva imala je 75, a najmlađa 21 godinu.

Na obilježavanju godišnjice bila je prisutna i Monika Šego, koja je imala 14 godina kada je počinjen zločin u Trusini.

Selo je napustila tri dana prije napada, ali su sa ocem ostala njena braća od 10 i 12 godina. Kako kaže, oni su bili svjedoci očevog strijeljanja.

Obilježavanje 29. godišnjice zločina nad Hrvatima u Trusini
Obilježavanje 29. godišnjice zločina nad Hrvatima u Trusini

Predsjednica Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Konjica Dragica Tomić kazala je da "ovaj zločin treba da bude opomena da se više nikada i nigdje ne ponovi".

Ističući da bez oprosta nema pomirenja, Tomić je podsjetila i na zločin u Ahmićima, te je uputila izraze sućuti i podrške porodicama ubijenih u tom selu.

U Trusini je u subotu bila i delegacija Centra za nenasilnu akciju, čiji je predstavnik Nedžad Novalić poručio da sjećanje na žrtve "ne može biti etnički ni nacionalno omeđeno".

Za ratni zločin u Trusini Sud BiH osudio je nekadašnje pripadnike Armije RBiH, Edina Džeku, na 13 godina zatvora, Rasemu Handanović, na pet i pol godina, te Nihada Bojadžića na 15 godina zatvora.

Sud BiH osudio je Nedžada Hodžića na 12 godina i Mensura Memića na deset godina zatvora.

XS
SM
MD
LG