Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ahmetović za RSE: BiH nema problem s terorizmom


Sigurnosna situacija u BiH je zadovoljavajuća - Sadik Ahmetović
BiH ispunila je većinu obaveza iz Mape puta kako bi polovinom godine i za bosanskohercegovačke građane bile ukinute vize. Sigurnosna situacija u zemlji je zadovoljavajuća, a bez osnova su ocjene da bi u BiH moglo biti bilo kakvih teroristickih akcija, kaže u intervjuu za RSE ministar bezbjednosti Sadik Ahmetović.

Nakon što su u oba doma Parlamenta BiH usvojene izmjene Krivičnog zakona ostalo je još nekoliko tehničkih detalja kako bi bili ispunjeni svi uslovi iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. To je imenovanje direktora i zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i još nekoliko agencija i postoji načelan dogovor unutar Savjeta ministara za ova imenovanja kako bi bili ispunjeni svi uslovi, kaže za Radio Slobodna Evropa ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović.

Ahmetović: Mislim da ćemo to završiti do kraja februara i odnijeti ispunjene obaveze iz Mape puta u Brisel na jednom većem nivou i reći u Briselu da smo to završili. Ostalo je još veoma malo da se Mapa završi. Ima još nekoliko tehničkih detalja koje ćemo završiti do kraja mjeseca. Imam dogovor i sa predsjedavajućem Vijeća ministara da imenovanja u okviru policijskih tijela ne vežemo za ostala imenovanja jer je ovo dio koji se tiče Mape puta. Ja se nadam da ćemo i ovu oblast brzo završiti. Mislim da nam treba jedan veći lobi od strane svih nositelja vlasti u BiH da ubijedimo naše evropske partnere da smo kao zemlja spremni implementirati ono što su ostale zemlje već implementirale kad je u pitanju bijela šengen lista.

RSE: Gospodine Ahmetoviću, kako ocjenjujete sigurnosnu situaciju u BiH i ocjene pojedinih međunarodnih zvaničnika, poput gospodina Liebermana, koji ističu da Al-Qaida i druge ekstremne grupe pokušavaju da uspostave baze na Balkanu?

Ahmetović:
Sigurnosna situacija u BiH je zadovoljavajuća - to je zvanična ocjena onih koji imaju legitimitet da ocijene sigurnosnu situaciju u BiH. A kad su u pitanju ocjene koje je iznio ministar vanjskih poslova Izraela, mislim da su one paušalne, neutemeljene i mislim da štete međunarodnom ugledu BiH. Izvještaji agencija koje se bave pitanjima terorizma u BiH su takve da izjava gospodina Liebermana nema utemeljenje kad je u pitanju terorizam u BiH. Naravno, BiH treba i mora biti oprezna kad je u pitanju terorizam i mi moramo preventivno djelovati kad je u pitanju terorizam. Moramo biti odgovorni
Mislim da nam treba jedan veći lobi od strane svih nositelja vlasti u BiH da ubijedimo naše evropske partnere da smo kao zemlja spremni implementirati ono što su ostale zemlje već implementirale kad je u pitanju bijela šengen lista.
prema ovom problemu jer smo i članica globalne alijanse u borbi protiv terorizma i moramo imati osposobljene kapacitete unutar agencija koji se mogu na efikasan način oduprijeti ovom velikom problemu. Ministarstvo sigurnosti je, zajedno s agencijama, opredijeljeno da BiH bude i ima iste kapacitete kao zemlje EU - da se na jedan zajednički i odlučan način borimo protiv ovog problema.

RSE: Za borbu protiv terorizma svakako su potrebne jake i obučene obavještajne i sigurnosne agencije. Jesu li one zaista ujedinjene i imate li ih pod kontrolom u Ministarstvu sigurnosti?
Ahmetović: Ministar i Ministarstvo sigurnosti djeluju u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara, obavještajne agencije djeluju u skladu sa svojim zakonima koji regulišu tu oblast, ali ja zaista mislim da je ova suradnja izuzetno dobra, da Obavještajna agencija u BiH radi dobro svoj posao, da ostale agencije unutar Ministarstva sigurnosti rade zadovoljavajuće ili dobro svoj posao. I ja se nadam da imamo trenutno kapacitete da se možemo na kvalitetan način oduprijeti svim oblicima i organiziranog kriminala i ostalim pošastima. I, naravno, imamo kapacitete da i preventivno djelujemo protiv onih koji imaju namjere ili mogu teroristički djelovati u BiH.

RSE: Spomenuli ste organizovani kriminal i korupciju. To je problem koji zaista stvara teškoće u funkcionisanju ove države. Koliko vaše ministarstvo može pomoći u rješavanju ovog problema?
Ahmetović: To je jedan veliki problem. Mi smo na Vijeću ministara usvojili jedan zaključak gdje smo formirali jedan tim koji će napraviti akcioni plan za borbu protiv organiziranog kriminala. Taj plan će biti završen u toku naredne dvije ili tri sedmice. Ja imam namjeru pozvati sve one kojih se tiče i koji su unutar tog akcionog plana da im taj plan uručim kako bismo jasno odredili nositelje aktivnosti i datume do kada taj plan treba biti realiziran. On je okvirno planiran do 2013. godine. U ovom momentu imamo donesen Zakon o korupciji i u narednom periodu trebamo formirati jedno antikorupciono tijelo.
XS
SM
MD
LG