Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ahić: Republika Srpska se zakonom obavezala na članstvo u NATO-u


Pripadnici Oružanih snaga BiH u čapljini, decembar 2014. godine.

Jasmin Ahić sa sarajevskog Fakulteta kriminalističkih nauka za ‘Zašto?‘ objašnjava zbog čega prošlosedmična Rezolucija o vojnoj neutralnosti usvojena u Narodnoj skupštini Republike Srpske ne blokira integraciju BiH u NATO, na koju su se državne i entitetske vlasti obavezale kroz Zakon o odbrani iz 2005. kojim su kreirane jedinstvene oružane snage.

  • Aktivnosti

Vrlo jasno je stavljeno u Zakonu o odbrani BiH, član 82, da u slučaju da je bilo koji entitetski zakon ili podzakonski akt u sukobu sa odredbama ovog zakona, odredbe ovog zakona imaju prednost a nedosljedne odredbe entitetskog zakona ili podzakonskog akta neće biti pravosnažne ni važeće.

U članu 84 kaže se da Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH i svi subjekti odbrane u okviru vlastite državne zakonske nadležnosti provešće potrebne aktivnosti za prijem BiH u NATO.

Vrlo jasno je pozicionirano u Zakonu o odbrani na koji način se eventualno može donijeti neka formalno pravna deklaracija ili neki zakonski ili podzakonski akt koji bi doveo u pitanje uopšte put BiH ili čak jednog njenog dijela teritorije kada je u pitanju pristupanje NATO integracijama.

  • Poredak

Republika Srpska je potpisala, odnosno izglasala u Narodnoj skupštini takvu jednu odluku i promjena Zakon i članova zakona o kojima govorimo, a odnose se na NATO, mogu se provesti u redovnoj parlamentarnoj proceduri.

Ako ne prođu redovnu parlamentranu proceduru predstavljaju direktan institucionalni atak na ustavno-pravni poredak BiH.

  • Vitalni interes

Znači ovo je čisto politička, da kažemo politikantska, odluka koja suštinski i formalno-pravno apsolutno nema nikakve važnosti.

Ako bi imali većinu u Domu naroda, bez obzira na opoziciju, onda bi mogli eventualno staviti na glasanje da se promijene ova dva člana zakona ali to ne mogu nikada uradit jer nemaju zastupljenost konstitutivnih naroda, u ovom slučaju Bošnjaka i Hrvata.

Pa da se čak i Hrvati iz političkih razloga stali na njihovu stranu, opet ne može proći jer se Bošnjaci onda mogu pozvati na vitalni nacionalni interes.

XS
SM
MD
LG