Dostupni linkovi

Ukoliko se statističke agencije u Bosni i Hercegovine uskoro dogovore o metodoligiji prema kojoj će određivati koje je stalno stanovništvo u BiH, rezultati popisa će najranije biti objavljeni krajem ove godine, poručio je direktor pri EUROSTAT-u Pieter Everers.

On je pozvao bh. statističke intitucije da nađu rješenje, no, predstavnici državne i entiteskih statističkih agencija teško da će se dogovoriti, jer su i u ponedjeljak pred novinarima, nakon press konferencije, pokazali koliko su daleko od rješenja.

Rezultati popisa stanovništva u BiH, koji je održan prije godinu i pol, trebali su biti objavljeni još u maju. No, problem je nastao što se agencije za statistiku ne mogu dogovoriti koju će metodologiju koristiti za određivanje broja rezidentnog stanovništva.

Peter Everars, predsjedavajući Upravnog odbora IMO misije koja je zadužena za nadgledanje regularnosti popisa, boravio je u posjeti BiH. On se sastao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, te čelnicima entitetskih agencija za statistiku.

„Apeliramo da statističke institucije, na bazi naših preporuka koje će uskoro doći, zatvore sporna pitanja. Nadamo se da će objava rezultata, ako se odluke donesu uskoro, biti moguća prije kraja ove godine. To je naš cilj”, rekao je Everars.

Što se tiče kašnjenja rezultata, Everars kaže da će to uticati na vjerodostojnost podataka, ali da je to vrlo mali uticaj.

“Popis je kao pravljenje slike. Ako me fotografišete sada, za četiri ili pet godina neću biti isti, ali crte mog lica ostat će iste. Isto je i s popisom, neke podatke će trebati osvježiti novim statističkim podacima, ali većina podataka je i dalje aktuelna”, smatra Everas.

Sama metodologija treba biti izvedena na osnovu Zakona o popisu, smatra Everars. Međutim, problem i jeste nastao zbog različitih tumačenja zakona, a na pitanje da li je trebalo prije usvojiti metodologiju pa potom ići u proces popisa Everars kaže kako je uobičajeno da se u hodu donose neke važne odluke kada se vidi stanje na terenu.

“Nisu donesene ključne odluke u određenim trenucima i to je razlog zbog kašnjenja popisa”, rekao je Everars.

Zakon jasan, ali uz ogradu

Spor je nastao kada se Vlada RS-a direktno umiješala u proces donošenja metodologije. Stav Vlade RS je da se prilikom određivanja ukupnog broja stalno nastanjenog stanovništva za svaku teritorijalnu jedinicu obavezno poštuje princip konzistentnosti rezidentnog statusa sa mjestom rada ili školovanja.

Ako se prihvati ovaj stav Vlade RS, onda bi ključno postalo 40. pitanje u kojem se bh. stanovništvo izjašnjavalo gdje radi i gdje se školuje.

Direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković je ukazala na problem:

„Sporan je samo jedan određeni kontigent popisnica, gdje imamo da su osobe odgovorile da im je uobičajeno jesto stanovanja u Bosni i Hercegovini, a da istovremeno rade negdje u inostranstvu. Znači, to su odgovori koji nisu konzistentni, oni su kontradiktorni. Stvar je u obradi popisa, treba da se posmatraju sva pitanja. Zakon je jasan i metodologija koja je objavljena prije popisa. Mi dakle sada, samo iz tog Zakona i iz metodologije izvlačimo procedure, da bi dobili broj stalnih stanovnika“, rekla je Čičković.

No, koliko su predstavnici statističkih agencija daleko od dogovora pokazala je situacija nakon konferencije za novinare u ponedjeljak. Različito tumačenje Zakona postoji i unutar Agencije za statistiku BiH.

„Sve vrijeme se pozivamo na Zakon, a Zakon je usklađen sa međunarodnim standardima. Preporuke i jasno i precizno definišu da godinu dana življenja u Bosni Hercegovini ili duže, to može biti rezident. Ono što je problem u BiH je tretiranje godišnjih odmora. Boravak u toku godišnjeg odmora u BiH ne znači prekid kontinuiteta. Ne može se računati vrijeme boravka do godišnjeg i poslije godišnjeg odmora. Zakon jednostavno ne tretira niti jedno pitanje iz popisnica“, tako je Slavka Popović, zamjenica direktora Agencije za statistiku BiH, objasnila problem.

Međutim, njen kolega Fadil Fatić, također zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, rekao je da ovakvo tumačenje nije istinito. Tako je reagovala i Hidajeta Bajramović, direkorica Agencije za statistiku Federacije BiH.

Zakon o popisu je jasan: "'Stalni stanovnici' su lica koja su prije referentnog datuma popisa neprekidno živjela u svom uobičajenom mjestu stanovanja."

Ali uz ogradu: "'Uobičajeno mjesto stanovanja' je mjesto u kojem lice živi i obično provodi svoj dnevni odmor, bez obzira na privremeno odsustvo u svrhu rekreacije, odmora, posla, škole."

Od metodologije koju budu koristile agencije za statistiku direktino će zavisiti broj rezidentnog stanovništva, koji bi u konačnici mogao biti manji za oko 300.000 osoba.

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Nakon iskustava u printanim i elektronskim medijima, uključujući BH Radio 1, u maju 2007. pridružila se ekipi RSE, gdje obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG