Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opozicija odbila ući u zgradu Agencije za nacionalnu bezbjednost


Zgrada Agencije za nacionalnu bezbjednost, Foto: Savo Prelević
Dugo najavljivana posjeta poslanika Agenciji za nacionalnu bezbjednost, tokom koje je trebalo da provjere da li se tajni nadzor i prisluškivanje obavljaju u skladu sa zakonom, bila je neuspješna jer u zgradu Agencije nijesu ušli članovi Odbora za bezbjednost iz opozicije.

Oni nijesu pristali da na prijavnici ostavljaju mobilne telefone, a prethodno im taj dio protokola nije bio najavljen. Ostavljajući kolege iz opozicije na prijavnici poslanici vladajuće koalicije ušli su u zgradu Agencije.

Član Odbora za bezbjednost iz Demokratskog saveza Mehmet Barthi je odbio da na prijavnici Agencije za nacionalnu bezbjednost preda svoj mobilni telefon, saopštavajući da to nije bilo prethodno najavljeno, da je to uslov za ulazak u zgradu Agencije. Pošto je Barthi napustio zgradu tajne policije sa njim su se solidarisali i ostali poslanici opozicije koji takođe nijesu znali da je predaja mobilnih telefona dio protokola.

Član Odbora iz Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović je ocijenio da se radi o ponižavajućem aktu za poslanike i Skupštinu:

Predrag Bulatović i Vasilije Lalošević, Foto: Savo Prelević
"Neko je čuo, neko nije dobio informaciju da ne možemo da unesemo telefon tamo, odnosno da ostavimo na prijavnici. Ja i kolega Lalošević nijesmo željeli taj luksuz da stavljamo na raspolaganje ANB-u naše telefone. Mi smo to čuli, međutim, gospodin Barthi nije za to znao i nije pristao da ostavi svoj telefon na prijavnici ANB-a, što mislim da je potpuno u pravu, a pored toga, prošli smo i rendgenske i druge kontrole protiv čega mi nemamo ništa, ali imamo protiv toga da se usput saopštava protokol ulaska u tu ustanovu, posebno zbog toga što se na taj način uz televizijske kamere i sve drugo, kada ode ta slika, šalje poruka da i ova služba može da kontroliše poslanike i Parlament. Riječ je o jednom aktu koji smo mi doživjeli kao akt ponižavanja Skupštine, poslanika, nečega što je trebalo da demonstrira da Agencija za nacionalnu bezbjednost ima moć i nad skupštinom, a ako ima moć i nad Skupštinom onda je pitanje osjećaja ostalih građana koje mi ovdje predstavljamo."

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu je trebalo prvi put u istoriji parlamentarizma da obavi kontrolu nad tajnim nadzorom koji sprovodi Agencija za nacionalnu bezbjednost i da provjere da li se prisluškivanja obavljaju u skladu sa zakonom. U zgradu Agencije su ušli samo predstavnici vladajuće koalicije u Odboru za bezbjednost.

Prisluškivanje u skladu sa zakonom


Goran Danilović iz Nove srpske demokratije je napustio zgradu Agencije za nacionalnu bezbjednost jer nije blagovremeno dobio informaciju o dijelu protokola prema kojem članovi Odbora za bezbjednost i odbranu ne mogu da unesu mobilne telefone u zgradu agencije:

Raško Konjević
"Smatram da smo bili obavezni da se solidarišemo sa gospodinom Barthijem koji, kao i ostali poslanici, nije bio informisan da će biti primjenjene takve mjere nadzora, te da ćemo morati da ostavljamo telefonske uređaje i sve ostalo u nekakve pretince i kovčežiće koje su za nas ovom prilikom predviđeni. Kada se tako postupilo sa gospodinom Barthijem i kada sam saznao da niko drugi od kolega nije bio do detalja upoznat sa tim kako će se dalje sa nama postupati, onda sam vjerovao da je moja obaveza da ni ja ne pristanem na takav tretman zbog toga što bi mi trebalo da kontrolišemo i opet se vraćamo na tu priču, da kontrolišemo mi njih, a ne obrnuto. Kolege iz vladajuće većine pristaju na ponižavanje Parlamenta. Dok god bude tako, dok su oni većina u parlametnu neće imati svoje mjesto i neće biti ozbiljna institucija."

Danilović kaže da bi trebalo da se održi nova sjednica Odbora na kojoj će se raspraviti današnji događaj i pripremiti tačno određeni protokol buduće posjete. Da li Agencija za nacionalnu bezbjednost obavlja tajni nadzor u skladu sa zakonom provjeravao je član odbora iz Socijaldemokratske partije Raško Konjević koji je saopštio novinarima da je prisluškivanje i tajno praćenje poštanskih pošiljki rađeno u skladu sa zakonom:

„Izvršili smo uvid i u zakonitost te kontrole i uvjerili se da ono što jeste zakonska procedura sprovođeno u 2008. i 2009. godini, shodno zakonu o ANB i procedure su ispoštovane.“


Zadovoljstvo posjetom dijela skupštinskog Odbora za bezbjednost iskazao je i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Duško Marković:

„Danas smo pokazali kao institucija da smo izgradili standarde, definisali procedure i da se u svakom segmentu pridržavamo i standarda i procedura.“
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG