Dostupni linkovi

Agencija za pomoć Palestincima očekuje da donatori preispitaju obustavu finansiranja


Raseljeni Palestinci u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze čekaju u redu da dobiju pomoć ispred centra agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama, 28. januar 2024.
Raseljeni Palestinci u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze čekaju u redu da dobiju pomoć ispred centra agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama, 28. januar 2024.

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) očekuje od donatora da preispitaju obustave finansiranja nakon objavljivanja preliminarnog izvještaja o izraelskim tvrdnjama da je desetina zaposlenika učestvovala u napadu na Izrael 7. oktobra, rekao je predstavnik agencije.

Izrael je optužio 12 od 13.000 zaposlenih u ovoj agenciji u Pojasu Gaze za učešće u prošlogodišnjem napadu na Izrael koji je predvodio Hamas, kojeg Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Šesnaest zemalja obustavilo je finansiranje nakon optužbi Izraela. Među njima su i Sjedinjene Države, Švedska i Njemačka.

Predstavnica UNRWA Libanu Dorothee Klaus najprije je rekla novinarima u Bejrutu da će "preliminarni izvještaj o istrazi" biti spreman do početka marta, no kasnije je vremenski okvir revidiran i rečeno je da će izvještaj biti spreman "za nekoliko sedmica."

Klaus pretpostavlja da će na osnovu izvještaja "donatori razmotriti svoje odluke o obustavi finansiranja UNRWA".

Nadzorni ured Ujedinjenih nacija provodi istragu. Iz agencije za pomoć Palestincima su rekli da su brzo reagovali na tvrdnje i da je šef Philippe Lazzarini otpustio one koji su navodno umiješani i obavijestio generalnog sekretara UN-a, kao i Sjedinjene Države i druge donatore.

Izrael je usmeno obavijestio šefa UNRWA o optužbama protiv 12 članova osoblja, a zvanični izvori nisu sa agencijom podijelili dosije u kojem se navodi da je 190 članova agencije u Gazi pripadnici Hamasa ili Islamskog džihada.

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice osnovana je rezolucijom Generalne skupštine tog tijela 1949. godine kako bi se brinula o izbjeglicama koje su pobjegle ili su protjerane iz svojih domova kada je Izrael stvoren.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u januaru je opisao UNRWA kao "kičmu svih humanitarnih odgovora u Gazi" i apelovao na sve zemlje da "garantuju kontinuitet rada agencije koja spašava živote."

Agencija, čiji su najveći donatori 2022. godine bili SAD, Njemačka i Evropska unija, više puta je ponavljala da je njihov kapacitet za pružanje humanitarne pomoći ljudima u Gazi na rubu kolapsa.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG