Dostupni linkovi

IAEA i Rusija o zaštiti ukrajinske nuklearke Zaporižje


Nuklearna elektrana Zaporižje je najveća u Evropi.
Nuklearna elektrana Zaporižje je najveća u Evropi.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi se u Moskvi sastao sa zvaničnicima ruske vojne i državne kompanije za atomsku energiju nastojeći da se uspostavi zaštitna zona oko nuklearne elektrane u Zaporižju koju je Rusija okupirala u Ukrajini.

Ruska kompanija Rosatom opisala je razgovor o mjerama potrebnim za zaštitu ove nuklearke i okolnog regiona kao "suštinski, koristan i iskren".

Grossi je ukazao da su potrebni dodatni pregovori.

On već više od tri mjeseca poziva Rusiju i Ukrajinu da se dogovore o sigurnosnoj zoni oko najveće nuklearne elektrane u Evropi.

Pokrajina Zaporižje i oblasti kod rijeke Dnjepar prekoputa nuklearne elektrane, bile su pod stalnim ruskim artiljerijskim napadima.

Ukrajinski zvaničnici su više puta tražili da se uspostavi demilitarizovana zonu oko elektrane koju su ruske snage zauzele početkom rata.

Grossi je u novembru rekao da se glavna pitanja o kojima se razgovara odnose na vojnu opremu i radijus sigurne zone i da je prijedlog IAEA-e veoma jednostavan: "Ne pucati na elektranu, ne pucati iz elektrane".

Iako je isključeno svih šest reaktora elektrane, jezgro reaktora i korišteno nuklearno gorivo i dalje moraju da se hlade da bi se spriječilo njihovo pregrijavanje i nastanak opasnih kvarova kakvi su se desili 2011. kada je cunami pogodio elektranu Fukušima u Japanu.

Najgora nuklearna nesreću na svijetu se 1986. godine dogodila u Ukrajini, u Černobilu.

Da li se Černobilj može ponoviti u Zaporožju?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:00 0:00

Ukrajina i Rusija su jedna drugu okrivljivale za ponovljene napade koji su u više navrata doveli do toga da je centrala u Zaporižju gubila struju potrebnu za rad sistema za hlađenje.

Ukrajinski zvaničnici su ovog mjeseca optužili ruske trupe da su postavile višecijevne raketne bacače na tom mjestu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG