Dostupni linkovi

Ljubav bez obzira na sve


Zoran i Afordita sa decom, Foto: Večernje novosti
Zoran i Afordita sa decom, Foto: Večernje novosti
Često smo u prilici da čujemo, za neke utopističku rečenicu – “Ljubav ne zna za granice”. Ipak da je prava ljubav moguća, bez obzira na nacionalnost, veru ili bilo koju drugu razliku svedoči priča o ljubav Albanke Afrodite i Srbina Zorana Stanojevića koja je ovih dana dobila epilog i to, ni manje ni više, nego sa srećnim krajem.

Do pre samo desetak dana, Zoran i Afrodita Stanojević, Srbin i Albanka sa Kosova koji su su se pre petnaest godina zavoleli, zatim, stupili u brak, suprotno stavovima sredine u kojoj su živeli, mogli su samo da sanjaju o srećnom životu.

Međutim, ukazom predsednika Srbije Borisa Tadića, Zoran je pre nekoliko dana pomilovan i nakon šest i po godina provedenih u zatvoru, zbog navodno počinjenog ratnog zločina, pušten je na slobodu.

Taj san o srećnom životu svih prethodnih godina nije napuštao suprugu Zoranovu – Afroditu koja kaže da je verovala da je njen suprug nevin i da će velika ljubav koja postoji između njih na kraju pobediti.

Pa, uvek sam ja verovala u to, uvek sam znala da je moj suprug, znači, nevin. Uvek sam bila hrabra, uvek sam znala da pravda kad-tad izlazi na delo kao što je i izašla.“

Ljubav je pobedila. Dashnia ka fitu


Zoran Stanojević, Srbin iz Starog Gracka, kod Lipljana je 1999. godine, tokom obilaska stana u Štimlju uhapšen pod sumnjom da je počinio ratni zločin u selu Račak. Uzalud je na sudu pokušavao da dokaže da sa zločinom koji mu se stavlja na teret nema nikakve veze.

„Hoću da kažem da se i sada osećam nevin iako sam sad trenutno na slobodi. Ja stvarno to nisam uradio.“


Osuđen je na 15 godina zatvora, od kojih je skoro polovinu odležao po zatvorima na Kosovu i Srbiji. Svih prethodnih godina kako je Zoran iz jednog zatvora premeštan u drugi, pa zatim i u Srbiju, njegova supruga Afrodita se zajedno sa dvoje dece selila iz grada u grad da bi bila bliže njemu i da bi mogla da ga posećuje.

„Kako je on išao od zatvora do zatvora, mi smo tako našli stan da bi bilo bliže, da bi mogli da ga posetimo, da mu damo neku snagu.“


Upravo zahvaljujući ovakvoj podršci supruge koja je sve vreme bila uz njega Zoran je, kako kaže, uspeo da izdrži sve ove godine u zatvoru.

„Baš zbog te velike ljubavi. Bila je uz mene, branila me...Održali smo se!“


I nakon svega što su prošli u protekloj deceniji veruju da velika ljubav između njih dvoje nije prestala. Upravo zahvaljujući njoj, kažu nam Zoran i Afrodita na srpskom i albanskom jeziku, oni mogu da planiraju budućnost o kojoj su sanjali pre 15 godina kada su se i zavoleli. „Ljubav je pobedila. Dashnia ka fitu.“
  • Slika 16x9

    Miloš Ivanović

    Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa radi od 1999. godine. Izveštava sa prostora juga Srbije, uz administrativnu granicu Srbije i Kosova. Ranije radio za više dnevnih novina, te nekoliko godina i za novinsku agenciju AFP. Živi u Kuršumliji.

XS
SM
MD
LG