Dostupni linkovi

Afrički toplotni talas u Srbiji


Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Srbiju ove nedelje očekuje afrički toplotni talas sa temperaturama do 39 stepeni, koji može biti opasan po zdravlje ljudi.

Zbog toga lekari preporučuju izbegavanje dnevnih vrućina i redovno uzimenje terapije, a pojedine opštine su zbog suše građanima uputile apel za štednju vode.

Najviša avgustovska temperatura u Srbiji izmerena je 12. avgusta 1921. godine i iznosila je 41,9 stepeni, a sličan vreli talas ponovo stiže iz Afrike.

Prognostičar Nenad Jovanović kaže da Srbiju ove nedelje očekuje toplotni talas sa temperaturama do 39 stepeni.

„U četvrtak i petak, temperature između 37 i 39 stepeni. To je malo iznad proseka, ali ništa što se već nije događalo. Obično topao vazduh iz Afrike i Sredozemlja stigne do Balkanskog poluostrva, a to se dešava više puta godišnje“, kaže Jovanović.

Mnoge krajeve Srbije već su zahvatile tropske vrućine pa zdravstvene ustnove imaju znatno više posla nego što je uobičajeno.

Doktor Rašković savetuje građanima da izbegavaju intenzivne fizičke aktivnosti u periodu od 11 do 16 časova, što se posebno odnosi na hronične pacijente.
Aleksandar Rašković, dežurni lekar u kragujevačkoj Službi hitne pomoći kaže da su u protekla 24 sata njihove ekipe intervenisale više od 100 puta, zbog čega poziva građane na opreznost.

„Da izbegavaju intenzivne fizičke aktivnosti u periodu od 11 do 16 časova, što se posebno odnosi na hronične pacijente. Zbog toga imamo dosta neprijatnih situacija, kolapsnih stanja i povreda koje su mogle biti preventirane. Pored toga treba da redovno koriste propisane lekove“, kaže Rašković.

U Užicu, u kome je temperatura za stepen, dva niža nego u drugim delovima Srbije, građani pokušavaju da se rashlade i sačuvaju od vrućine.

„Izlazim tek kad prehladi i tada sedim u hladu. Izbegavam sunce i pijem lekove na vreme“, „Umivam se hladnom vodom i izbegavam sunce“,„Sklanjam se od vrućine, ne smem na sunce, jer od vrućine ne mogu da dišem“, „Bežim iz stana. Idem u šumu ili u park u šetnju po hladovini“, pričaju građani Užica.

U pet opština zapadne Srbije, Gornji Milanovac, Čačak, Požega, Lučani i Arilje, koje se snabdevaju sa vodosistema „Rzav“ u utorak su počele restrikcije vode.

Te opštine su izdale naredbu o štednji vode i pozvale građane da je racionalno koriste do poboljšanja hidrološke situacija u tom delu Srbije.
XS
SM
MD
LG