Dostupni linkovi

Afganistan: Pronađen budistički manastir star 2.600 godina


Afghanistan -- Kipovi Bude u Bamyan proviniciji koje su talibani uništili 1998. godine, ilustracija
Afghanistan -- Kipovi Bude u Bamyan proviniciji koje su talibani uništili 1998. godine, ilustracija
Kineska kompanija MCC je u rudniku Afganistanu pronašla stare statue Bude u prostranom budističkom manastiru koji je star 2.600 godina, piše "Daily Mail".

Arheolozi su pokrenuli akciju spašavanja ovog vjerskog svetišta iz sedmog stoljeća prije nove ere koje se nalazi na tzv. "Svilenom putu" između Azije i Bliskog istoka. Ruševine će vjerovatno biti potpuno uništene kada se započne sa radom u rudniku.

Ova situacija podsjeća na rušenje kipova Bude u centralnom Afganistanu koji su bili visoki 55 metara. Srušili su ih Talibani 2001. godine, jeri su ih smatrali simbolima paganizma.

Kineska kompanija ne želi postupiti slično, pa je vlastima u Kabulu dala tri mjeseca da spasi iskopine, prije nego započnu radovi u rudniku. Međutim, arheolozi tvrde da nemaju dovoljno vremena.

Manastir je u potpunosti iskopan, a vidljivi su i hodnici sobe u kojima se nalaze kipovi Bude u raznim veličinama, a neki su visoki i tri metra.

Do sada je spašeno oko 150 kipova, ali ih se još mnogo nalazi u ruševinama. Veliki su preteški da bi se pomjerili, a timu arheologa nedostaje i hemikalija koje su potrebne da spriječe raspadanje malih kipova nakon iskopavanja.

Tim arheologa se nada da će uspjeti podići neke od većih i težih kipova i ostataka hrama prije zime, iako još uvijek nisu stigle dizalice i potrebna oprema.
XS
SM
MD
LG