Dostupni linkovi

Afganistanski talibani najavili novu ofanzivu


Afganistanske snage na mjestu jedne od eksplozija, Kandahar, 21. april 2015.
Afganistanske snage na mjestu jedne od eksplozija, Kandahar, 21. april 2015.

Afganistanski talibani najavili su da će proljetnu ofanzivu započeti 24.aprila, u 5 sati ujutro po lokalnom vremenu. Ova militantna grupa u svom saopštenju u srijedu navodi kako će glavna meta biti „strani okupatori“.

„Naša proljetna operacija inspirativnog naziva – Odlučnost - biće usmjerena na strane okupatore, posebeno njihove stalne vojne baze, službenike marionetskog režima, vojni vrh, a posebno tajne službe, te dužnosnike ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane“, kaže se u saopštenju talibana koje je medijima proslijeđeno ove srijede.

Militanti su već pojačali napade na vladine i strane ciljeve. Najava nove ofanzive posebno je intrigantna pošto će se afganistanske snage prvi put samostalno suočiti s pobunjenicima bez pune podrške stranih borbenih trupa koje su do kraja decembra predvodile SAD.

Nova misija pod vođstvom NATO-a, pokrenuta 1. januara ove godine, sastoji se uglavnom u obuci domaćih snaga sigurnosti. Misija broji oko 12.000 vojnika, uključujući i 9.800 američkih.

Svoju borbenu misiju Međunarodne sigurnosne snage za podršku, ISAF - službeno je NATO okončao u decembru 2014, nakon punih 13 godina.

Američki predsjednik Barack Obama je prošlog mjeseca revidirao inicijalni plan da u Afganistanu smanji broj svojih vojnika za gotovo polovinu. Dogovoreno je sada da se do kraja ove godine zadrži sadašnji nivo od 9.800 američkih vojnika.

Talibani su reagovali upozorenjem da takva odluka šteti bilo kakvim izgledima za mir, te su obećali da će nastaviti borbu. Afganistanska vlada nekoliko je puta ponovila da joj, osim talibana, prijeti i velika opasnost od militanata Islamske države koji upadaju u zemlju.

Predsjednik Ašraf Gani okrivio je Islamsku državu za samoubilački napad 18. aprila, u istočnom gradu Džalalabad, u kojem su poginule 33 osobe, a više od 100 ih je ranjeno. Ako se potvrdi da je to tačno, biće to prvi veliki napad militanata Islamske države u Afganistanu.

Nakon mjeseci zastoja, nova afganistanska Vlada je najavila imenovanje preostalih ministara novog kabineta. Svih, osim ključnog mjesta ministra odbrane. Odgoda imenovanja direktni je proizvod prijetnji pobunjenika na rukovodstvo.

XS
SM
MD
LG