Dostupni linkovi

Afganistanski političar i misterija krijumčarenih zlatnih poluga


Mohamed Mirza Katavazai, zamjenik predsjedavajućeg afganistanskog parlamenta, odbacuje tvrdnje lokalnih medija da je povezan sa skandalom u Tadžikistanu.
Mohamed Mirza Katavazai, zamjenik predsjedavajućeg afganistanskog parlamenta, odbacuje tvrdnje lokalnih medija da je povezan sa skandalom u Tadžikistanu.

Piše: Farangis Najibullah

Visoko rangirani afganistanski političar našao se u centru skandala u Tadžikistanu koji uključuje 15 miliona dolara gotovine i oko 90 kilograma zlatnih poluga koje su zaplijenili krijumčari na aerodromu u Dušanbeu u novembru, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku (RFE/RL).

Mohamed Mirza Katavazai, zamjenik predsjedavaućeg afganistanskog parlamenta, ljutito odbacuje tvrdnju afganistanskih medija da je povezan s gotovinom i zlatom.

Šokantne navode prvi je objavio afganistanski televizijski kanal 1TV, uz tvrdnje da je moćni političar "stajao iza pokušaja krijumčarenja" koji je uključivao "desetine kilograma zlata i milione dolara" u gotovini koje su otkrili i zaplijenili tadžikistanski carinici.

Kanal je bombastičnu vijest objavio u svom najgledanijem informativnom programu 27. februara, na dan kada je Katavazai (39) stigao u Dušanbe u službenu posjetu. Bio je dio parlamentarne delegacije koju je vodio Mir Rahman Rahmani, predsjednik Doma naroda (Wolesi Jirga), donjeg doma parlamenta.

Po dolasku u Dušanbe, Katavazai se suočio s pitanjima novinara o navodnim vezama s krijumčarima i zaplijenjenom zlatu i novcu.

"Svi [navodi] su same gluposti. Ja sam političar, a ne poslovni čovjek", rekao je 28. februara.

U međuvremenu, u Kabulu, afganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova reklo je kanalu 1TV da je započelo prikupljanje informacija kako bi pokrenulo istragu protiv Katavazaija.

Televizijski kanal 1TV je također saopštio da je svoje podatke koji povezuju Katavazaija s krijumčarenim novcem dobio iz više izvora, ali nije otkrio njihov identitet. Emiter također nije predočio nijedan dokaz kojim bi potkrijepio svoje tvrdnje.

'Nekoliko drugih uključenih'

Emiter je također tvrdio da je nekoliko drugih ljudi - uključujući policiju, službenike lokalne vlasti i radnike carinskih službi - bilo umiješano u krijumčarenje.

"Katavazai želi staviti poklopac na to pitanje", saopštio je TV kanal navodeći da je njegovo putovanje u Dušanbe djelomično bilo usmjereno na rješavanje sudbine novca i zlata koje su pronašli tadžikistanski zvaničnici.

Političar je očajnički pokušavao spriječiti da vijest o njegovom učešću u skandalu postane javna, dodala je 1TV.

Prema TV stanici, Katavazaijev jedan-na-jedan sastanak sa Saadijem Šarifijem, tadžikistanskim ambasadorom u Kabulu, 15. decembra, bio je dio njegovih napora da riješi to pitanje.

Tadžikistansko Ministarstvo vanjskih poslova je na svojoj web stranici saopštilo da se sastanak održao "na zahtjev afganistanske strane". Citiran je Katavazai kako hvali tadžikistanske "povoljne uslove ulaganja za afganistanske poduzetnike".

Izvještaj 1TV također je tvrdio da su članovi delegacije afganistanskog parlamenta koji su otišli u Tadžikistan "svjesni" stvari, koja bi se mogla pokrenuti na sastancima tokom putovanja.

No, Rahmani, šef delegacije, rekao je novinarima u Dušanbeu da će razgovori i sastanci u Taškentu biti fokusirani na bilateralnu saradnju, borbu protiv terorizma i afganistanske mirovne pregovore.

Prema informacijama 1TV-a, o sudbini krijumčarenog plemenitog metala i novca razgovarano je čak i na sastanku 14. februara između Saimumina Jatimova, tadžikistanskog šefa državne sigurnosti, i Abdulaha Abdulaha, čelnika afganistanskog Visokog vijeća za nacionalno pomirenje.

Vlasti su saopštile kako su afganistanski mirovni napori, sigurnosna saradnja i situacija duž afganistansko-tadžikistanske granice glavna tema sastanka u Kabulu.

Carinici u Dušanbeu

Kad su se u novembru u Tadžikistanu prvi put prolomile vijesti o zapljeni novca i zlata bez presedana, sumnja je pala na tadžikistanske političare i poslovne ljude.

Lokalni mediji izvijestili su da su u krijumčarenje umiješani članovi porodice bivšeg upravnika rudnika zlata Šugnov u južnom Tadžikistanu. Tadžikistanski zvaničnici to nisu komentarisali.

Vlasti u Dušanbeu prekinule su šutnju 18. februara kada su objavile da je grupa krijumčara zlato i novac ilegalno prevezla iz Afganistana.

Državna carinska služba saopštila je kako je grupa pokušala poslati gotovinu i zlatne poluge Ujedinjenim Arapskim Emiratima letom iz aerodroma Dušanbe. No, roba je otkrivena i zaplijenjena prije nego što je ukrcana u avion.

Zvaničnici su rekli da su tri carinika na tadžikistansko-afganistanskom graničnom prijelazu privedena i optužena za "nemar" jer nisu pravilno pregledali robu koja dolazi u Tadžikistan.

Carinska služba saopštila je da je sedam osoba privedeno u vezi sa slučajem. Vlasti nisu javno objavile imena niti druge detalje.

Tadžikistan se već dugo koristi tranzitnom rutom za trgovce drogom koji krijumčare afganistanski opijum i heroin u Rusiju koja potom odlazi u Evropu.

Tadžikistanski državni mediji često prikazuju fotografije i videozapise narkotika za koje kažu da su oduzeti afganistanskim krijumčarima ili njihovim tadžikistanskim suučesnicima.

Ali to je prvi put da su tadžikistanske vlasti izvijestile o zaplijeni tako velikih količina zlata i deviza kojima se iz Afganistana trgovalo preko tadžikistanskog teritorija.

U svom izvještaju, 1TV emitovao je prethodni govor Katavazaija u kojem je govorio o "raširenoj korupciji u vladi i parlamentu" Afganistana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG