Dostupni linkovi

Iranski trgovac kažnjen zbog rasističkog natpisa: 'Afganistancima zabranjen pristup'


Iranci protestuju nakon što je Afganistancima koji žive u gradu Isfahanu zabranjen pristup u javni park. Na jednom od natpisa piše: “I ja sam Afganistanac”.
Iranci protestuju nakon što je Afganistancima koji žive u gradu Isfahanu zabranjen pristup u javni park. Na jednom od natpisa piše: “I ja sam Afganistanac”.

Iranski trgovac kažnjen zbog rasističkog natpisa na prodavnici.

Piše: Frud Bezhan (Priredila: Asja Hafner)

"Afganistancima je zabranjen ulazak u prodavnicu zato što ih ne volim."

Ovo je natpis okačen na izlog prodavnice mješovite robe u iranskom gradu Nazarabadu u zapadnoj provinciji Alborz.

Video snimak rasističkog natpisa na prodavnici prvo se pojavio u maju mjesecu i potaknuo snažno negodovanje Afganistanaca i Iranaca na društvenim mrežama.

Prema procjenama, jedan milion afganistanskih migranata i izbjeglica u Iranu već dugo se žale na maltretiranje i diskriminaciju. Mnogi Afganistanci rade kao sluge i pomoćno osoblje i okrivljuju ih za kriminal i krijumčarenje narkotika.

Javni tužilac Ruholah Ahmadi 8. juna je rekao da je vlasnik prodavnice, čije ime nije objavljeno, uhapšen i da je izrazio "žaljenje i kajanje" zbog "svog gnusnog čina", kako je izvjestila iranska državna agencija IRNA.

Ahmadi je rekao da je vlasniku prodavnice data uslovna zatvorska kazna i naloženo mu je da objavi javno izvinjenje upućeno afganistanskoj zajednici, ponudi popust na cijene proizvoda Afganistancima u trajanju od tri mjeseca i sprovede istraživanje o "prijateljstvu" između dvije komšijske zemlje koje vežu duboke kulturne, jezičke i istorijske veze.

Ebrahim Noruzifar, na čelu medijske organizacije u Albrozu koju vodi paramilitarna struja Basij, rekao je da je prisustvo Afganistanaca, rame uz rame sa Irancima "na bojnom polju" u Siriji protiv ekstremističke grupe tzv. Islamske države bilo "izraz pobratimljenosti" među dva naroda.

Napisano je: “Afganistancima je zabranjen ulazak u prodavnicu zato što ih ne volim.”
Napisano je: “Afganistancima je zabranjen ulazak u prodavnicu zato što ih ne volim.”

Iranska moćna Islamska revolucionarna garda regrutovala je na hiljade Afganistanaca bez dokumenata da se bore na strani proiranskih militanata u Siriji od 2013. Međunarodne grupe za ljudska prava rekle su da je Afganistancima ponuđena novčana nagrada i dozvola za boravak u Iranu ako se pridruže u borbama u Siriji.

Serija kontroverzi

Incident povezan s natpisom izloženim u izlogu prodavnice posljednji je u nizu kontroverzi koje su razljutile afganistansku zajednicu u Iranu.

Iranska TV serija, pod naslovom "Zabranjeno", potakla je bijes na društvenim mrežama tokom mjeseca marta tako što je navodno hranila stereotipe o Afganistancima migrantima karakterišući ih kao siromašne, neobrazovane i inferiorne.

U jednoj epizodi serije, heroina, glavna junakinja prisiljena je da se uda za Afganistanca, migranta koji je prikazan kao neprivlačan i pokoran, obrijane glave sa velikim ćelavim dijelovima bez kose – udaja je bila kazna zbog njene neposlušnosti.

Godine 2016. TV program pod naslovom "Početak", razjario je kritičare koji su rekli da promoviše mržnju prema afganistanskim izbjeglicama. Program je pratio priču o Afganistancu koji je nosilac biološki mutiranog virusa, poslanog s namjerom u Iran iz SAD-a, glavnog neprijatelja Teherana.

Nedavno, tokom decembra, video sa društvenih mreža koji prikazuje iranskog policajca kako udara, vijeđa i ponižava grupu afganistanskih migranata, naišao je na snažne reakcije u Kabulu.

Afganistancima koji žive u iranskom gradu Isfahanu 2012. godine bio je zabranjen pristup planinskom parku tokom proslave Novruza, gradski zvaničnici rekli su da je Afganistancima zabranjeno da ulaze u Sofeh park kako bi se "osigurala sigurnost građana". Ova odluku su brzo potom osudili Iranci na društvenim mrežama.

Istorija diskriminacije

Human Rights Watch je dokumentovao nasilje nad afganistanskim izbjeglicama i migrantima u Iranu uključujući fizičko zlostavljanje, pritvor u nehigijenskim i neljudskim uslovima, prisilno plaćanje za prevoz i smještaj u kampovima za deportaciju, prisilni rad i prisilno razdvajanje porodica.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je broj Afganistanaca koji žive u Iranu nešto ispod jednog miliona, mnogi od njih tvrde da se suočavaju s nasiljem i nepravdom. Teheran tvrdi da je broj registrovanih i neregistrovanih Afganistanaca, izbjeglica i migranata približno tri miliona.

Decenijama, Afganistanci su se okretali Iranu kako bi zaradili za život uprkos raširenim izvještajima da migranti tamo prolaze kroz iskustva nasilja i nepravde.

Teheran je protjerao mnoge Afganistance koji se često krive za nesigurnost i nezaposlenost u Iranu, povremeno im se prijeti i masovnim protjerivanjima.

Mnogi Afganistanci preselili su se u Iran nakon sovjetske okupacije Afganistana i građanskog rata koji je uslijedio nakon povlačenja Sovjeta. Drugi su potražili utočište u Iranu nakon što su talibani došli na vlast u Afganistanu. Nakon invazije predvođene SAD-om, 2001. godine neki Afganistanci su otputovali u Iran u potrazi za poslom, iako su se stotine hiljada Afganistanaca vratile prošle godine usred velike ekonomske krize koja je pogodila Iran.

Mnogi su prihvatili poslove pomoćnog osoblja za koje Iranci nemaju interes.

Iranski ajatolah Ali Kamenei izdao je dekret kojim se dozvoljava svoj afganistanskoj djeci pravo na obrazovanje. Ali Afganistancima su i dalje uskraćene osnovne usluge kao što je zdravstvena zaštita, poslovi čak i smještaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG