Dostupni linkovi

Kuda odlazi strana pomoć za Afganistan


Afganistanski predsednik Hamid Karzai i državna sekretarka SAD Hillary Clinton uoči Konferencije u Kabulu, 19. jul 2010
Afganistanski predsednik Hamid Karzai i državna sekretarka SAD Hillary Clinton uoči Konferencije u Kabulu, 19. jul 2010
Zarif Nazar i Charles Recknagel (Priredila: Mirjana Rakela)

Kabul je domaćin međunarodne konferencije na kojoj je glavna tema – kako osigurati veći utjecaj afganistanske vlade na distribuciju međunarodne pomoći i kako smanjiti korupciju. U glavnom gradu Afganistana pojačne su mjere sigurnosti.

Afganistanska vlada prvi put predstavlja stranim partnerima plan o trošenju ogromne količine strane pomoći koja stiže u Afganistan.

Ministri u vladi predstavljaju 23 programa koji bi se izravno financirali umjesto da se sredstva upućuju nevladinim organizacijama i stranim trvrtkama koje rade na programima.

To je u skladu s novim opredjeljenjem vlade, a ono glasi - usklađivanje razvoja.

Službeni Kabul se nada da će time zadobiti veći legitimitet među stanovnicima, te da bi samim time imao veću podršku u borbi protiv talibana.


Prema podacima Ministarstva financija gotovo 77 posto strane pomoći vrijedne oko 29 milijardi dolara potrošeno je na projekte na koje vlada nije imala nikakav utjecaj.

Vlasti smatraju odgovornim strane nevladine organizacije za lošu distribuciju pomoći, te za razne oblike korupcije, dok u nevladinom sektoru upiru prstom na afganistansku vladu.

Posljednjih tjedana slijeva se prava lavina optužbi s jedne na drugu stranu.

Predstavnik NATO za civilne poslove ambasador Mark Sedwill ističe kako je međunarodna pomoć pravilno utrošena i da postoji jasna kontrola i usmjeravanje sredstava tamo gdje su najpotrebnija.

Afganistanska vlada, smatra ovaj diplomat, prilično netransparentno troši sredstva.

“Stranci su došli ovdje da nam nam našu čistu odjeću uprljaju svojim prljavim rukama”, izjavio je istodobno novinarima ministar pravde u vladi Habibullah Ghalib.

No, i predstavnici EU i SAD upozoravaju da bi trebalo ograničiti pomoć sve dok se ne uspostavi bolji antikorupcijski sistem u zemlji.

Predstavnik Bruxellesa u Afganistanu Vygaudus Usackas još je prošloga tjedna upozorio da bi EU mogla odgoditi upućivanje paketa pomoći vrijednog 252 milijuna dolara sve dok ne se vidi ishod konferencije koja počinje 20. jula.

U sličnom tonu vodila se rasprava u Zastupničkom domu Kongresa SAD koji je 31. juna blokirao četiri milijarde dolara pomoći za Kabul sve dok se ne utvrdi da li su u korupcijskim aferama bili uključeni i najviši afganistanski dužnosnici.

No, koliko je točno novca “nestalo” teško je procijeniti. Prema podacima Ministarstva financija iz Afganistana je izvučeno oko 4,2 milijarde dolara.

Masovna korupcija, nažalost, je postala najsnažniji saveznik talibana u Afganistanu.

*****
Video o sigurnosnim mjerama uoči konferencije


Sigurnosne mjere u Kabulu uoči konferencije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG