Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podrška Karzaijevom planu 'reintegracije' talibana


Afganistanu će biti potrebna podrška Zapada u narednih 15 godina, izjavio je predsjednik te zemlje Hamid Karzai na početku velike međunarodne konferencije koja se održava u Londonu. Najviše pažnje javnosti privlači takozvana „nova strategija“ prema talibanima.

Domaćini jednodnevne međunarodne konferencije posvećene budućnosti Afganistana su britanska i afganistanska Vlada, te UN. Prisutni su ministri iz 70 zemalja svijeta, uključujući i državnog sekretara SAD Hillary Clinton.

Prenošenje sigurnosnih ovlaštenja s međunarodnih na afganistanske snage počeće ove godine, izjavio je britanski premijer Gordon Brown. Za taj proces biće potrebno vrijeme, kazao je Brown koji je uvjeren da su se stekli uvjeti za početak te akcije tokom 2010. godine.

Paralelno, afganistanski predsjednik Karzai je kazao kako će "za obuku i opremanje afganistanskih snaga biti potrebno pet do deset godina. A za samostalno finansiranje i do 15 godina."

PLAN B - POTKUPLJIVANJE

Učesnici londonske konferencije podržali su program za mir i 'reintegraciju' talibanskih boraca, koji je sastavio afganistanski predsjednik Hamid Karzai, pod uvjetom da pobunjenici "odbace nasilje" i "prekinu veze sa Al Kai'dom". Britanski premijer Gordon Brown:

Ispred zgrade gdje se održava konferencija održani su i protesti protiv trenutnog afganistanskog režima
"Naša poruka Al kai'di je jasna: Porazićemo vas, ne samo na bojnom polju, nego i u srcima i glavama naroda u Afganistanu i u svakoj zemlji u kojoj potražite utočište."

Analitičari medjutim sumnjičavo gledaju na predloženu novu strategiju prema talibanima koju još nazivaju „ako ih ne možeš poraziti, potkupi ih“.

U svojim komentarima podsjećaju da je prije osam godina tadašnji britanski premijer Tony Blair javno, po imenu, ukorio desetak novinara koji su se usudili kritizirati invaziju na Afganistan, trijumfalno im poručujući da nisu bili u pravu i da su talibani i Al Kai'da "počišćeni".

Današnja konferencija pokazuje koliko su te tvrdnje bile besmislene. Kad već nisu uspjeli pokoriti Afganistan, saveznici sada prelaze na plan B - potkupljivanje. To nije plan za okončanje rata, nego za izazivanje podjela među talibanima i zato je osuđen na neuspjeh, navode dobri poznavaoci prilika. Oni tvrde da će SAD i NATO plaćati danak u krvi, sve dok ne ojača pritisak u svijetu za okončanje okupacije.

Zapadne zemlje nadaju se da će poslije intenzivne vojne i civilne kampanje moći da počnu povlačenje snaga iz Afganistana 2011. godine i postignu politički sporazum u toj zemlji.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG