Dostupni linkovi

Talibani u Afganistanu naredili da se lutkama u izlogu uklone glave


Lutke ispred trgovine u Heratu, Afghanistan, novembar 2021.
Lutke ispred trgovine u Heratu, Afghanistan, novembar 2021.

Talibanski zvaničnici u zapadnoj afganistanskoj pokrajini Herat naložili su dućanima koji prodaju odjeću da uklone glave lutkama u izlogu tvrdeći da su one protivne islamu.

Pokrajinski direktor Ministarstva za promicanje vrlina i sprječavanje poroka Aziz ul Rahman rekao je za agenciju Dpa u utorak (4. januara) da glave "moraju biti uklonjene".

Vlasnici trgovina pokušali su objasniti talibanskim vlastima da cijele lutke s glavama ne krše islam jer ne predstavljaju "idole" nego ih se koristi samo za izlaganje odjeće za prodaju, ali nisu uspjeli prenosi ova agencija.

Obeidullah Yari, čelnik lokalne poslovne zajednice, rekao je da je oko 20 posto dućana već provelo uredbu od ponedjeljka.

Ministarstvo za promicanje vrlina i sprječavanje poroka, koje je odgovorno za provedbu talibanske interpretacije islama, naredilo je da se uklone glave lutkama jer su one uvredljive za islam, upozorivši da će kršioci biti kažnjeni.

Većina srednjih škola za djevojčice zatvorena je nedugo nakon što su talibani prošle godine preuzeli vlast. Mnoge žene ne mogu se vratiti na svoja radna mjesta. Muškarci, pak, moraju pustiti brade.

Talibani su već nametnuli stroge restrikcije u javnom životu. Vozačima je nedavno naređeno da ne puštaju muziku u vozilima i da ne primaju putnice ako ne nose hidžab.

XS
SM
MD
LG