Dostupni linkovi

'Strateški' dobici talibana dok se povlače strane snage


Afganistanski vojnik u Laghmanu, gdje su talibani prošle nedjelje pokrenuli ofanzivu.
Afganistanski vojnik u Laghmanu, gdje su talibani prošle nedjelje pokrenuli ofanzivu.

Piše: Frud Bezhan

Od početka povlačenja međunarodnih vojnih snaga 1. maja talibani su zauzeli strateške kvartove u blizini glavnog grada Kabula, pregazili vojne lokacije i opkolili gradove širom Afganistana, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Talibanska vojska podstakla je strahovanja da bi mogla srušiti afganistansku vladu koju podržavaju Zapad i njene sigurnosne snage nakon što sve strane vojne jedinice odu do septembra.

Nejasno je da li ta militantna grupa pokušava nasilno preuzeti Afganistan ili samo pokušava da poveća svoj uticaj u mirovnim pregovorima koji su na mrtvoj tački, a čiji je cilj da se napravi trajni sporazum o prekidu vatre i podjeli vlasti.

Unutar afganistanskih razgovora koji su počeli u septembru postignut je mali napredak, otežan dubokim nepovjerenjem, militantnim nasiljem i velikim razilaženjima između talibana i afganistanskih predstavnika o ključnim pitanjima.

U dodatnom udaru, pobunjenici su se prošlog mjeseca povukli sa međunarodne mirovne konferencije koju je organizovala Turska.

Posmatrači kažu da je aprilska odluka američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da povuče preostalih 3.500 američkih vojnika u Afganistanu bez postavljanja bilo kakvih uslova otklonila dalji interes talibanima da teže stvarnom miru. Oko 7.000 drugih NATO snaga također odlazi s američkim trupama.

Nakon Bajdenove odluke, talibani su odmah intenzivirali napade na provincijske prijestonice, okružne centre i velike vladine vojne baze.

"U maksimalističkom smislu, talibani žele potpunu vojnu pobjedu", kaže Tamim Asej (Asey), šef Instituta za ratne i mirovne studije, tink-tenka sa sjedištem u Kabulu.

"U minimalističkom smislu, jednom kada talibani testiraju vladine snage i shvate da potpuna vojna pobjeda nije na dohvat ruke onda će upotrijebiti nasilje kao polugu za osiguranje narednih ustupake za pregovaračkim stolom", dodaje Asej, bivši zamjenik afganistanskog ministra odbrane.

'Pad okruga'

Militanti su pokrenuli velike ofanzive i na sjeveru i na jugu zemlje. Također je došlo do porasta broja smrtonosnih samoubilačkih bombaških napada koji su pogodili urbana područja za koje je okrivljena islamistička grupa.

Tokom prošlog mjeseca talibani su preuzeli kontrolu nad najmanje četiri okruga širom Afganistana: u Džalrezu i Nerku u centralnoj provinciji Majdan Vardak, u Davlat Šahu u istočnoj provinciji Laghman i u Burki u sjevernoj provinciji Baglan.

Militanti su također nakratko pregazili okrug Baglan-e Džadid u provinciji Baglan i Almar u sjeverozapadnoj provinciji Faridžab.

Civil ranjen u sukobima afganistanskih snaga i talibanskih militanata u Laghmanu.
Civil ranjen u sukobima afganistanskih snaga i talibanskih militanata u Laghmanu.

Majan Vardak se nalazi na samo 40 kilometara od Kabula i smatra se kapijom prijestonice. Nekoliko ključnih autoputeva ka centralnim i južnim provincijama zemlje također prolazi kroz Majdan Vardak.

"Pad okruga nije ništa novo, ali napadi talibana na odabrane strateške okruge u južnim i istočnim provincijama koje okružuju Kabul su značajni", kaže Asej.

"Talibani su usvojili strategiju napada na upečatljive ekonomske i vojne tačke gušenja oko velikih afganistanskih gradova. Namjera je da se gradovi odsijeku od ostatka zemlje i eventualno zauzmu."

Bil Rođio (Bill Roggio), viši saradnik Fondacije za odbranu demokratija (FDD) i urednik Long vor džurnal (Long War Journal, LWJ), koji prati militantne grupe, kaže da talibani postavljaju temelje za "veliki napor" za ponovno zauzimanje zemlje silom kada sve strane snage odu.

"Talibani mogu omasoviti snage na terenu kada američke vazdušne snage nestanu", kaže Rođio.

"Talibani će insistirati da zauzmu velike oblasti na jugu i istoku, obezbijede prolaz do Kabula, održe pritisak na provincije koje okružuju glavni grad, sve vrijeme nastavljajući borbe na sjeveru i zapadu kako bi afganistanske snage ostale okupirane."

Oko 24 odsto od 398 afganistanskih okruga nalazi se u vladinim rukama, talibani komanduju na oko 22 odsto, a ostali su osporavani, navodi LWJ.

"Živa mapa" LWJ-a, zasnovana uglavnom na medijskim izvještajima, jedini je javno dostupan izvor koji prati kontrolu oblasti u Afganistanu. NATO više ne procjenjuje teritorijalnu kontrolu, a afganistanska vlada je sopstvene podatke označila povjerljivim.

Afganistanski vojnici patroliraju ispred svoje vojne baze na periferiji Kabula.
Afganistanski vojnici patroliraju ispred svoje vojne baze na periferiji Kabula.

Afganistanska vlada kontroliše Kabul, pokrajinske prijestonice, glavne centre stanovništva i većinu okružnih centara. Talibani - koji kontrolišu više teritorije nego bilo kada otkako ih je invazija pod vodstvom SAD-a srušila s vlasti - imaju kontrolu nad velikim dijelovima sela.

'Demoralizacija'

U nekim slučajevima talibani su zauzeli vojne baze i okružne centre poslije žestokih sukoba sa afganistanskim snagama bezbjednosti, koje su se žalile na zaostale plate, nestašicu municije i kašnjenje u slanju vazdušnog i kopnenog pojačanja.

U drugim slučajevima, militanti su preuzeli kontrolu nad vojnim položajima i okruzima bez ispaljenog metka. U rastućem trendu, talibani su, uz pomoć lokalnih starješina, posljednjih nedjelja pregovarali o predaji stotina afganistanskih vojnika i nacionalne policije u provincijama Laghman, Majdan Vardak i Baglan.

Takvi postupci omogućili su militantima da se opskrbe oružjem, municijom i opremom. To je također bio propagandni puč za talibane, koji su se u svojim nedavnim izjavama pohvalili predstojećom pobjedom.

Prošle nedjelje talibani su nakratko ušli u Metarlam, glavni grad provincije Laghman, nakon što su vladine snage napustile nekoliko ispostava koje štite grad.

Talibani su izgurani, ali su kasnije pokazali oružje i opremu koja je navodno ostala iza njih. Više od 100 pripadnika vojske uhapšeno je zbog nemara i premješteno u Kabul.

"Pad tih okruga posljedica je demoralizacije, lošeg rukovođenja i sve manje resursa i vazdušne podrške", kaže Asej. "To je povećano operacijama uticaja talibana u kojima se koriste lokalni starješine i vjerski lideri da ubijede afganistanske snage da se predaju ili prebjegnu."

Moral među vladinim snagama je, kako se izvještava, potonuo od najave potpunog povlačenja međunarodne vojske.

Posmatrači kažu da će vojni izlaz ozbiljno oslabiti afganistanske snage bezbjednosti, koje su se u velikoj mjeri oslanjale na američku vazdušnu podršku, obavještajne podatke i logistiku kako bi talibani bili na odstojanju.

Američki vojnik prolazi pored niza helikoptera Chinook u vazdušnoj vojnoj bazi Kandahar na jugu Afganistana.
Američki vojnik prolazi pored niza helikoptera Chinook u vazdušnoj vojnoj bazi Kandahar na jugu Afganistana.

Sjedinjene Države obećale su da će nastaviti da finansiraju Afganistansku nacionalnu armiju i nacionalnu policiju koje broje 273.000 vojnika. Vašington je također saopštio da će afganistanske snage dobiti vojnu podršku od američkih baza i brodova koji se nalaze stotinama kilometara dalje - takozvanu podršku "iznad horizonta".

Međutim, nejasno je da li će američki dronovi i ratni avioni pomoći afganistanskim snagama koje se bore protiv talibana ili će se fokusirati na protivterorističke misije protiv militanata Al Kaide i takozvane "Islamske države" u Avganistanu.

"Afganistanska vojska konstantno gubi tlo pod nogama zbog talibana čak i dok su američke snage bile u zemlji", kaže Rođio. "Sada, SAD ne mogu mnogo da urade da pomognu osim na marginama."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG