Dostupni linkovi

Nastavlja se evakuacija državljana BiH iz Afganistana


Američki vojni avioni na aerodromu u Kabulu, 17. august, 2021.
Američki vojni avioni na aerodromu u Kabulu, 17. august, 2021.

Državljani Bosne i Hercegovine koji su ranije evakuirani s teritorije Afganistana, nakon čega su prebačeni u Katar u vojnu bazu, na putu su ka BiH, saopćeno je u četvrtak, 19. avgusta, iz Ministarstva vanjskih poslova.

U Kabulu, na sigurnoj lokaciji su još dva bh. državljana i radi se na njihovoj evakuaciji. Ranije je evakuirano devet Bosanaca koji su je javili Ambasadi BiH u Pakistanu, nadležnoj i za teritorij Afganistana.

"Uz svesrdnu pomoć vlasti Sjedinjenih Američkih Država te države Katar i asistenciju službenika Ministarstva inostranih poslova BiH na terenu, a na zahtjev bh. državljana, provedene su neophodne procedure za izlazak te osigurana pomoć i konekcija za civilne letove ka BiH", saopćeno je iz Ministarstva.

Prva grupa bh. državljana iz Kabula je u srijedu stigla u BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH formiralo je krizni štab ubrzo nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, kako bi pomoglo u evakuaciji bh. državljana koji to žele.

Talibani su u glavni grad Afganistana ušli u nedjelju, 15. augusta. Nedugo poslije i zvanično su preuzeli vlast, a predsjednik Afganistana Ašraf Gani napustio je zemlju.

U četvrtak, 19. augusta, agencije javljaju da se na hiljade Afganistanaca nalazi između talibanskih punktova i ograničenja kojeg je američka vojska postavila oko aerodroma u Kabulu, očajnički želeći ući na bilo koji let.

Kako navodi AFP mnogi od njih imaju vize za druge države i kažu da im je obećana evakuacija, ali jednostavno ne mogu ući na aerodrom.

Od nedjelje, kada su talibani ušli u Kabul, a predsjednik Ašhraf Gani otišao iz zemlje za Ujedinjene Arapske Emirate, oko 8.000 osoba napustilo je Afganistan, rekao je jedan od zapadnih sigurnosnih zvaničnika.

Američka vojska je zadužena za aerodrom, dok talibanski borci patroliraju izvan njega.

Europska unija je saopćila da je 106 članova delegacije s porodicama napustilo Afganistan, a da se 300 članova još uvijek nalazi u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG