Dostupni linkovi

Afganistanski tinejdžer hranitelj 30-člane porodice ostao bez posla dolaskom talibana


Ahmad Zia, 14-godišnjak koji je jedini zarađivao novac za svoju širu porodicu od 30 članova u provinciji Gor, izgubio je posao vodonoše afganistanskih snaga sigurnosti.
Ahmad Zia, 14-godišnjak koji je jedini zarađivao novac za svoju širu porodicu od 30 članova u provinciji Gor, izgubio je posao vodonoše afganistanskih snaga sigurnosti.

Piše: Ron Synovitz i Radio Azadi RSE-a

Poput stotina porodica u provinciji Gor koje su nekad preživljavale od isplate bivše afganistanske vlade, 14-godišnji Ahmad Zia i njegova rodbina bili su devastirani talibanskim preuzimanjem vlasti, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Muškarci iz šire porodice Ahmada Zije bili su pripadnici Narodnih pobunjeničkih snaga etničkih Tadžika koje su se godinama borile protiv talibana u blizini njihovog sela Kats na periferiji Firuzkoa, glavnog grada provincije.

Talibani su im uzvratili 2019. godine, ubivši oca Ahmada Zije i njegova tri ujaka dok su radili na obližnjoj farmi.

Tada 12-godišnji Ahmad Zia postao je najstariji muški član svoj šire porodice, što ga je primoralo da krene zarađivati za svoju majku udovicu, ujne i njihova 24 djeteta.

Ahmad je skoro dvije godine radio kao vodonoša za afganistanske snage sigurnosti koje su bile stacionirane na strateškim pozicijama u udaljenim planinama s pogledom na njihovo selo.

Zarađivao je oko 60 dolara mjesečno puneći plastične kanistere za vodu iz potoka u blizini svoje kuće i stavljajući ih na leđa tri magarca.

Zatim bi hodao četiri kilometra u planine- ponekad na temperaturama ispod nule i često u blizini borbi - kako bi snabdio ispostave afganistanske vojske.

Također je pomagao svojoj majci Bibi Asma da opere vojničku odjeću koju bio donio s planina.

Ovaj oskudni prihod dopunjavan je uplatama Ministarstva za mučenike i invalide bivše afganistanske vlade.

Sada su svi oskudni izvori prihoda Ahmada Zije i njegove porodice nestali.
Za Ahmada nema posla. Isplate iz Ministarstva za mučenike i invalide prestale su kada je 15. avgusta pala vlada u Kabulu.

Lokalne talibanske vlasti neće dozvoliti ni majci ni tetki Ahmada Zije da rade.
Talibani čak neće dozvoliti ženama u Goru da rade na svojim poljima zajedno sa muškim rođacima, kao što su to godinama činile.

Zapravo, ženama u okrugu Ahmad Zia nije dozvoljeno da napuštaju svoje domove bez pratnje odraslog muškog rođaka kao pratioca.

"Naša situacija je veoma loša. Nemamo novca", rekao je Ahmad Zia za Radio Azadi RSE-a. "Ja sam bio jedini hranitelj u kući. Sam sam zarađivao za 30 ljudi."

Ahmad Zia nosi vodu afganistanskim snagama sigurnosti u provinciji Gor 2020.
Ahmad Zia nosi vodu afganistanskim snagama sigurnosti u provinciji Gor 2020.

"Ne znam šta ću sada da radim", kaže on. "Želio sam da odem u Iran da radim i izdržavam svoju porodicu. Ali granica s Iranom sada je zatvorena."

"Zamolili smo talibane da nam pomognu", kaže Ahmad Zia. "Ali moja jedina nada je u Boga."

Sumnjiva talibanska obećanja

Maulvi Šams Ulah Tarikat, talibanski zamjenik guvernera u Goru, tvrdi da talibani planiraju raspodijeliti humanitarnu pomoć porodicama žrtava rata.

Ali finansijska sredstva afganistanske vlade u bankama u drugim zemljama - koja ukupno iznose više od devet milijardi dolara - zamrznuta su od avgusta kada su talibani preuzeli vlast.

Rukovodstvo talibana u Kabulu kaže da će, ako im se ta sredstva uskoro ne oslobode, humanitarna katastrofa izazvati novi talas afganistanskih izbjeglica prema Zapadu.

Afganistanska nezavisna komisija za ljudska prava saopštila je da su vršioca dužnosti šefa kancelarije u provinciji Gor Abdula Samada Amirija ubili talibani u septembru.
Afganistanska nezavisna komisija za ljudska prava saopštila je da su vršioca dužnosti šefa kancelarije u provinciji Gor Abdula Samada Amirija ubili talibani u septembru.

Međutim, zapadne vlade kažu da neće predati tu imovinu talibanima ako ne dokažu da su se promijenili u odnosu na svoju brutalnu vladavinu od 1996. do 2001. godine, kada su bili poznati po masakriranju etničkih manjina, uključujući etničke Tadžike i Hazare.

Mreža afganistanskih analitičara opisuje Gor kao multietničko i višeplemensko društvo koje je rascjepkano zbog oštrog rivalstva, ekstremnog siromaštva i širenja oružja.

Stanovnici okruga u glavnom gradu provincije Gor u kojem pretežno žive etnički Tadžici kažu da sumnjaju da će dobiti pomoć od talibana u kojima dominiraju Paštuni, čak i ako vlada predvođena talibanima ima sredstva.

Napominju da talibani nisu ispunili svoja obećanja da se neće svetiti Afganistancima koji su radili za bivšu afganistansku vladu - nastavljajući progon ljudi u Goru i drugim dijelovima zemlje.

Talibani su 14. oktobra navodno ubili bivšeg afganistanskog poslanika Ahmada Kana, vođu pobunjeničkih snaga u provinciji Gor.
Talibani su 14. oktobra navodno ubili bivšeg afganistanskog poslanika Ahmada Kana, vođu pobunjeničkih snaga u provinciji Gor.

Husain Haikimi, civilni aktivista iz Gora, kaže da talibani sada traže osvetu protiv etničkih Tadžika i Hazara koji su se borili protiv njih.

On kaže da uprkos opštoj amnestiji koju je najavilo talibansko rukovodstvo u Kabulu, talibanske snage djeluju proizvoljno u Goru i slijede komandu svojih lidera.

Hakimi smatra da je talibansko obećanje o amnestiji varka čiji je cilj zavaravanje afganistanskog naroda i međunarodne zajednice.

Organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) kaže da su talibani nastavili ciljati i ubijati ljude koji su radili za bivšu afganistansku vladu ili aktivno podržavali njene snage sigurnosti.

Abdul Samad Amiri, vršilac dužnosti šefa kancelarije Afganistanske nezavisne komisije za ljudska prava (AIHRC) u Goru, otet je i ubijen iz vatrenog oružja u septembru dok je putovao autoputem Kabul-Gor.

The AIHRC blames Amiri's kidnapping and murder on Taliban gunmen.
Za Amirijevu otmicu i ubistvo AIHRC okrivljuje naoružane talibane.

Napadi odmazde također su ciljali bivše pripadnike različitih lokalnih Narodnih pobunjeničkih snaga -mješavinu dobrovoljačkih boraca milicije koji nisu bili dio vojske bivše vlade, ali su se borili protiv talibana oružjem koje su mogli da prikupe.

Provincija Gor bila je jedno od prvih mjesta gdje su pobunjeničke snage nastale prije oko deset godina.

Dana 14. oktobra, talibani su navodno ubili bivšeg afganistanskog poslanika iz Gora, Ahmada Kana, koji je predvodio Narodne pobunjeničke snage u svom rodnom okrugu Davlat-Jar.

Bibi Asam, majka Ahmada Zia i jedna od njegovih sestara.
Bibi Asam, majka Ahmada Zia i jedna od njegovih sestara.

Prema novijim izvještajima, stanovnici područja Majdan Bazarek u centralnom dijelu Gora kažu da su naoružani talibani išli od kuće do kuće u dva sela- Kandsang i Šurak- da traže novac od rodbine onih koji su se borili protiv talibana.

Ovi događaji su umanjili opadajuće nade porodice Ahmada Zije.

"[Prethodna] vlada nam je pomagala, ali sada je ta vlada pala", kaže Bibi Asam, majka Ahmada Zije, za RSE. "Sada čekamo da vidimo šta će ova nova vlada [predvođena talibanima] učiniti, hoće li pomoći ili ne."

"Mi smo četiri porodice", kaže Bibi Asam. "O kome od nas bi ovaj dječak [Ahmad Zia] trebao prvo da se pobrine? Treba li se fokusirati na nabavku ogrjeva, cipela [za djecu] ili drugih stvari poput hrane?"

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG