Dostupni linkovi

Napadnut sikhski hram u Afganistanu


Istražitelji u sikhskom hramu nakon napada u martu 2020. (Ilustrativna fotografija)
Istražitelji u sikhskom hramu nakon napada u martu 2020. (Ilustrativna fotografija)

Više napadača aktiviralo je bombu i pucalo u sikhskom hramu u glavnom gradu Afganistana u trenutku kad je u njemu bilo tridesetak vjernika.

Najmanje jedan sikh je ubijen, a sedam je ranjeno u napadu, a ubijeno je i nekoliko pripadnika talibanskih sigurnosnih snaga.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad, saopćili su talibanski zvaničnici.

Abdul Nafi Takor, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova kojeg su imenovali talibani, rekao je za AP da su naoružani napadači najprije bacili ručnu bombu koja je izazvala požar u blizini kapije.

Rekao je da je potom vozilo "puno eksploziva" detonirano ispred hrama, ali da nije bilo žrtava.

Dodao je da je policijska operacija okončana nakon što je posljednji napadač ubijen, nekoliko sati kasnije.

Nije rekao koliko je napadača bilo uključeno.

To je posljednji preostali hram Sikha u afganistanskom glavnom gradu. Indija, koja je dom većine svjetske populacije Sikha, saopćila je da je "duboko zabrinuta" vijestima o napadu.

Sikhi su pripadnici indijskog naroda koji većinom žive u Punjabu, u sjeverozapadnom dijelu Indije, gdje ih je oko 20 miliona.

Sljedbenici su sikhizma, monoteističke etničke religije nastale iz hinduizma pod utjecajem islama i koji je idejom o jednakosti svih ljudi stekao mnoge pristaice.

Čelnici zajednice nedavno su procijenili da je samo 140 Sikha ostalo u pretežno muslimanskom Afganistanu, dok ih je u 1970. godinama u toj zemlji živjelo oko 100.000.

Šerbe za prijateljstvo muslimana i sikha
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Deseci sikhskih porodica napustile su Afganistan protekle godine, ali mnoge si ne mogu finansijski priuštiti preseljenje i ostale su, uglavnom u Kabulu, Džalalabadu i Gazniju.

Regionalna podružnica tzv. Islamske države (IDIL) poznata kao ''Islamska država u provinciji Horasan'' u posljednje je vrijeme pojačala napade na džamije i manjine diljem zemlje.

Podružnica IDIL-a, koja djeluje u Afganistanu od 2014., smatra se najvećim sigurnosnim izazovom s kojim se suočavaju talibanski vladari u zemlji.

Otkako su prošlog avgusta preuzeli vlast u Kabulu i drugdje u zemlji, talibani su pokrenuli opsežnu akciju protiv IDIL-a u istočnom Afganistanu.

U martu 2020., usamljeni naoružani militant tzv. Islamske države napao je hram Sikha u Kabulu, ubivši 25 vjernika, uključujući dijete, i ranio još osam.

Oko 80 vjernika bilo je zarobljeno unutar hrama, gurdvare dok je napadač bacao granate i pucao iz automatske puške u gomilu.

XS
SM
MD
LG