Dostupni linkovi

Delegacija talibana sa zvaničnicima Pekinga u Kini o sigurnosti


Mullah Abdul Ghani Baradar predvodi delegaciju talibana na razgovorima s Pekingom, slika od 18. jula 2021.
Mullah Abdul Ghani Baradar predvodi delegaciju talibana na razgovorima s Pekingom, slika od 18. jula 2021.

Talibani su saopćili da je devetočlana delegacija koju je predvodi Mullah Abdul Ghani Baradar, suosnivač militantne grupe, održala razgovore s kineskim zvaničnicima u Pekingu u sjevernom gradu Tianjinu.

"Na sastancima se razgovaralo o politici, ekonomiji i pitanjima vezanim za sigurnost obje zemlje, kao i o trenutnoj situaciji u Afganistanu i mirovnom procesu", izjavio je glasnogovornik talibana Mohammad Naeem 28. jula.

Dvodnevna posjeta dešava se paralelno sa velikom ofanzivom talibana širom Afganistana, s kojim Kina dijeli granicu, dok se snage Sjedinjenih Država i NATO saveza povlače iz te zemlje.

Kina je u srijedu talibanskoj delegaciji rekla da očekuje da će ova pobunjenička grupa odigrati važnu ulogu u okončanju rata u Afganistanu i obnovi zemlje, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Kine.

Također, Kina se nada da će talibani suzbiti islamski pokret Istočni Turkestan jer je to "direktna prijetnja kineskoj nacionalnoj sigurnosti", navodi se u saopštenju, a ukazujući na grupu za koju Kina kaže da je aktivna u kineskoj regiji regiji Xinjiang na zapadu.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je talibanima da Peking poštuje teritorijalni integritet Afganistana, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu.

Talibanska delegacija pružila je uvjerenja Kini da neće dopustiti da Afganistan bude korišten kao baza za grupe koje kuju zavjere protiv druge zemlje, naveo je Naeem.

"Delegacija je uvjeravala Kinu da neće dopustiti nikome da koristi afganistansko tlo protiv Kine," rekao je Naeem. "Kina je također ponovila svoju posvećenost nastavku njihove pomoći Afganistancima i rekla da se neće miješati u pitanja Afganistana, ali će pomoći u rješavanju problema i obnavljanju mira u zemlji."

Afganistanke u strahu da će im talibani oduzeti prava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Inače, talibanski militanti zauzimaju okruge i granične prelaze širom Afganistana, dok mirovni pregovori s afganistanskom vladom u Kataru nisu donijeli nikakav suštinski napredak. Predstavnici talibana i zvaničnici afganistanske vlade sastali su se na pregovorima u glavnom gradu Katara Dohi 17. jula, ali bez nekih dogovora nakon sastanka, osim obećanja o daljim razgovorima.

Inače, predsjednik SAD Joe Biden je najavio da će se američke snage povući iz Afganistana do kraja augusta, a u koordinaciji s njima povlače se i strane trupe pod komandom NATO-a.

Talibani su vladali Afganistanom od 1996. do 2001. kada su zbačeni intervencijom međunarodnih snaga na čelu sa Amerikom.

Rat u Afganistanu počeo je u vrijeme kada je George W. Bush bio predsjednik nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Washington je tada talibanskom lideru Muli Omaru dao ultimatum da preda lidera al-Kaide Osamu bin Ladena i demontira kampove za obuku militanata ili će se suočiti sa vojnom intervencijom. Omar je to odbio, a koalicija predvođena SAD-om započela je invaziju u oktobru.

Biden je ponovio da će SAD ostati angažovane u Afganistanu kroz humanitarnu pomoć. Amerika se također obavezala da će ulagati 4,4 milijarde dolara godišnje za finansiranje afganistanskih sigurnosnih snaga do 2024. godine.

XS
SM
MD
LG