Dostupni linkovi

Talibani zabranili berberima u Helmandu brijanje brade


Brijačka radnja u Heratu, 19. septembar 2021.

Talibani su zabranili frizerima u afganistanskoj provinciji Helmand brijanje ili šišanje brade, rekavši da to krši njihovo tumačenje islamskog zakona. Svako ko prekrši pravilo bit će kažnjen, kaže talibanska vjerska policija.

Neki brijači u glavnom gradu Kabulu rekli su da su primili slična naređenja.

Upute sugerišu povratak strogim pravilima sličnim onima koje su bile na snazi tokom prethodne talibanske vladavine, uprkos obećanjima o blažem obliku vladavine.

Od preuzimanja vlasti prošlog mjeseca, talibani su izvršili oštre kazne. U subotu su talibanski borci ubili četiri navodna otmičara, a njihova tijela obješena su na ulicama zapadnog grada Herata.

U obavijesti objavljenoj na salonima u južnoj provinciji Helmand, talibanski službenici upozorili su da se frizeri moraju pridržavati šerijatskog zakona za šišanje i bradu.

"Niko se nema pravo žaliti", navodi se u obavijesti u koju je BBC imao uvid.

"Borci stalno dolaze i naređuju nam da prestanemo sa šišanjem brade", rekao je jedan brijač u Kabulu. "Jedan od njih mi je rekao da mogu poslati prikrivene inspektore da nas uhvate."

Drugi frizer, koji vodi jedan od najvećih gradskih salona, rekao je da ga je nazvao neko ko tvrdi da je državni službenik. Uputili su ga da "prestane slijediti američke stilove" i da nikome ne brije niti šiša bradu.

Za vrijeme prvog talibanske vladavine od 1996. do 2001., tvrdokorni islamisti zabranili su brijanje brade i insistirali na tome da muškarci puštaju bradu.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG