Dostupni linkovi

Neizvjesna sudbina jedinog okruga kojim ne vladaju talibani


Afganistanski pokret otpora tokom treninga u Panjshir dolini 2. septembra
Afganistanski pokret otpora tokom treninga u Panjshir dolini 2. septembra

Talibani su preuzeli potpunu kontrolu nad afganistanskom dolinom Panjshir, jedinom koja je pružala otpor, izjavio je u ponedjeljak (6. septembar) glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid, prenosi Reuters. Sa druge strane, lideri opozicije iz Nacionalne fronte otpora negiraju ovakve objave.

Lider pokreta Ahmad Massoud kaže da oni još uvijek imaju prisustvo u dolini i da se bore protiv talibana.

Panjshir dolina u kojoj živi oko 200.000 osoba posljednje je uporište otpora nakon što su talibani 15. avgusta zauzeli Kabul i preuzeli vlast u zemlji.

Gdje je Panjshir?

Smješten sjeverno od glavnog grada Kabula, Panjshir je jedna od najmanjih od 34 afganistanske provincije. Od strateškog je značaja jer pruža glavnu rutu iz Kabula ka sjeveru gdje se nalaze gradovi poput Mazar-i-Sharifa i Kunduza, piše Reuters.

U njemu žive uglavnom etnički Tadžikistanci, značajna manjinska grupa u Afganistanu. Talibani, piše Reuters, uglavnom potiču od najveće etničke paštunske grupe.

Planinski neravan teren i duboka centralna dolina u regiji pružaju braniocima značajnu prednost, primoravajući napadače da prelaze strme planinske prevoje ili da ulaze kroz ušća dolina gdje se moraju suočiti sa neprijateljima koji imaju prednost zbog terena.

Kakva je novija historija regije?

Panjshir je bila jedna od kritičnih provincija u otporu protiv sovjetske okupacije 1980-ih. Izgorjele olupine sovjetskih tenkova i oklopnih transportera još uvijek se nalaze u dolini kao svjedočenje žestokim borbama tokom okupacije. Ovaj dio Afganistana također je bio centar otpora protiv talibana kada su vladali od 1996. do 2001. godine.

Ključ ovih otpora bio je Ahmad Shah Massoud, lider milicije poznat kao "lav Panjshira". Ubijen je u napadu Al Kaide dva dana prije 11. septembra 2001. godine. Dva mjeseca prije smrti njegova Sjeverna alijansa zbacila je talibane sa vlasti uz podršku Sjedinjenih Država. Njegov sin danas predvodi pokret otpora.

Šta se desilo nakon pada Kabula?

Nakon povlačenja gotovo svih preostalih američkih i drugih zapadnih snaga, talibani su ubrzali osvajanje Afganistana koje je skoro okončano padom Kabula 15. avgusta.

Nakon pada glavnog grada hiljade bivših pripadnika afganistanske vojske i specijalnih snaga okupilo se u Panjshiru. Pridružili su se lokalnim grupama koje predvodi Massoudov sin Ahmad Massoud i bivši potpredsjednik Afganistana Amrullah Saleh.

Iako je Massoud pozivao na mirovne pregovore sa ciljem da uspostavi autonomiju nad Panjshirom, grupe otpora suprotstavili su se talibanima i odbijali predaju.

Pregovori sa talibanima nisu doveli do rezultata, pri čemu su obje strane krivile onu drugu za neuspjeh, a sukobi su doveli do velikih žrtava sa obje strane. Nakon što su talibani tvrdili da su zauzeli Panjshir, Massoud je na Twitteru rekao da se nalazi na sigurnom, ali nije otkrio svoju lokaciju. Također nije poznato gdje se nalazi bivši predsjednik Afganistana.

Šta se dalje dešava?

Zauzimanje Panjshira bio bi značajno za talibane koji nikada nisu uspjeli da osvoje dolinu. Ali još uvijek nije jasno koliko ovog područja ustvari imaju pod kontrolom. Dok grupa objavljuje fotografije svojih boraca koji stoje ispred imanja provincijskog guvernera, veliki dio provincije se sastoji od manjih, udaljenih planinskih dolina koje pružaju područja za oporavak snaga.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je da su se vodile teške borbe u dolini Panjshir, međutim nije bilo civilnih žrtava i da su talibani krenuli naprijed da "uskoro" kreću naprijed sa najavom vlade.

"Sa ovom pobjedom naša zemlja je potpuno izvučena iz ratnog blata", rekao je Mujahid. Na video snimku kojeg su talibani objavili na društvenim mrežama prikazano je kako talibani podižu zastave ispred kancelarije provincijskog guvernera. Međutim iz Nacionalne fronte otpora su na Twitteru naveli da su njihove snage "prisutne na svim strateškim položajima širom doline kako bi nastavili borbu."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG