Dostupni linkovi

Kontejneri puni robe zaglavljeni na afganistansko-pakistanskoj granici


Pakistanski vojnik čuva stražu na Kapiji prijateljstva, koja označavaju afganistanski granični prijelaz u pakistanskom gradu Čamanu.
Pakistanski vojnik čuva stražu na Kapiji prijateljstva, koja označavaju afganistanski granični prijelaz u pakistanskom gradu Čamanu.

Piše: Andy Heil uz izvještaje Radija Mašala RSE-a u Pakistanu i Radija Azadi RSE iz Kandahara, Afganistan

Uprkos tvrdnjama o masakru u blizini graničnog prijelaza između južnog Afganistana i Pakistana, pješački saobraćaj se nastavlja na ovoj obično živahnoj trgovačkoj i putničkoj raskrsnici u Južnoj Aziji, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Djelimično ponovno otvaranje na ključnoj tački afganistansko-pakistanske granice uslijedilo je poslije navodnog dogovora između talibanskih boraca i pakistanskih zvaničnika.

Međutim, stalna kašnjenja i izvještaji o sve većim civilnim žrtvama u obližnjim afganistanskim okruzima pod kontrolom talibana naglašavaju velike prepreke normalizaciji trgovine ili drugih aspekata života u regionu usred teške sigurnosne situacije.

U južnoj afganistanskoj provinciji Kandahar, okrug oko graničnog prijelaza Spin Boldak u Pakistanu je među desetinama onih koji su pali u ruke talibana od kada je u maju počelo povlačenje međunarodnih trupa predvođenih SAD.

Oni koji su zaglavljeni na granici prelaze u Afganistan s prijelaza u Čamanu 17. jula.
Oni koji su zaglavljeni na granici prelaze u Afganistan s prijelaza u Čamanu 17. jula.

Afganistanske vladine snage, kako se navodi, pokušavaju da povrate distrikt od militanata.

Međutim, jedan pakistanski zvaničnik izjavio je za Radio Mašal RSE-a da je djelimično ponovno otvaranje prijelaza Spin Boldak u blizini pakistanskog grada Čaman rezultat sastanka predstavnika talibana i pakistanskih graničnih zvaničnika 21. jula.

Izvor, koji nije želio da bude identifikovan jer nije bio ovlašten da javno govori o situaciji, rekao je da su se talibani složili da omoguće ljudima da prelaze granicu svakog dana od osam do 11 sati.

Bivši šef Udruženja trgovaca Pakistana Daro Kan Ačakzai izjavio je za Radio Mašal 23. jula da trgovci trpe zbog nesigurnosti u toj oblasti.

Rekao je da, iako se granica sada otvara za pješački saobraćaj, kontejneri puni robe namijenjene trgovini ostaju zaglavljeni na obje strane.

Ačakzai je rekao da je oblast na afganistanskoj strani granice pod kontrolom talibana i da Pakistan ne priznaje talibansku upravu.

On je rekao da to znači da Pakistan također ne prihvata dokumente o stvarima kao što su carinske takse - nanoseći ogromne gubitke zaglavljenim trgovcima.

I dok su trgovci i drugi nestrpljivi da se kontrolni punkt ponovo potpuno otvori, obnovljeni saobraćaj mogao bi da zakomplikuje neizvjesnu sigurnosnu situaciju u kojoj se Islamabad i Kabul međusobno nediplomatski kritikuju u javnosti.

Prekogranične napetosti

Afganistanski zvaničnici rutinski optužuju Pakistan da podržava talibane i prekogranične napade.

Takvi strahovi su se intenzivirali 22. jula kada su afganistanski zvaničnici naveli da su talibanski borci upali i opljačkali kuće i ubili najmanje 100 nevinih civila u napadima širom Spin Boldaka po naređenju njihovih pakistanskih "šefova".

Navodi sa sličnim optužbama ponavljani su posljednjih mjeseci u drugim dijelovima zemlje u kojima su talibani zauzeli rijetko naseljene okruge.

Pakistanski službenik patrolira pakistanskom stranom granice, kod Čamana, 18. jula, pošto je prijelaz ponovo otvoren nekoliko dana nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad afganistanskim prijelazom Spin Boldak.
Pakistanski službenik patrolira pakistanskom stranom granice, kod Čamana, 18. jula, pošto je prijelaz ponovo otvoren nekoliko dana nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad afganistanskim prijelazom Spin Boldak.

Portparol talibana odbacio je tvrdnje o umiješanosti te grupe u napade na civile u Spin Boldaku.

"Talibani su uvijek negirali bilo kakvu umiješanost u incident, što je izazvalo veliko negodovanje javnosti", izjavio je portparol afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova Mirvais Stanekzai Radiju Azadi RSE-a 23. jula.

"Međutim, u oblasti Spin Boldak gdje su se dogodila ubistva, nijedna grupa osim talibana ne drži vlast", rekao je Stanekzai. "To je pod kontrolom talibana, a sve što se tamo dešava zavisi od talibana."

Direktor bolnice Mirvais u Kandaharu izjavio je prošle sedmice za Radio Azadi da je više od 300 ranjenih ljudi primljeno u razmaku od 10 dana iz obližnjih ratnih zona, uključujući Spin Boldak.

Rekao je da je u borbama poginulo i najmanje 77 osoba čija su tijela donesena u bolnicu, "od kojih je većina neidentifikovana".

On je kazao da se "čini da je među poginulima mnogo civila".

Stanekzai je rekao da su "velika većina" ubijenih "civili i nevini ljudi", uključujući neke koji su "nekada radili u vladi, ali već duže vrijeme sjede kod kuće".

Mnogi od poginulih su mladi ljudi, uključujući sportiste, aktiviste, preduzetnike, vlogere i ljude "osumnjičene za simpatisanje s vladom Afganistana", rekao je.

Ubistva iz 'osvete'

U novoosvojenim oblastima, rekao je portparol ministarstva, talibanski naoružani napadači su "u početku bili prijateljski raspoloženi prema narodu, ali nakon što su preuzeli kontrolu nad tom oblašću, maltretirali su ljude i čak ubili neke u osvetničkim napadima".

Stanekzai je optužio da su "talibani ubijali... iz osvete."

Brojni najnoviji izvještaji očigledno svjedoče o ubistvima iz osvete u toj oblasti.

Afganistanke u strahu da će im talibani oduzeti prava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Naoružani talibanski napadači deložirali su i ubili komičara i bivšeg afganistanskog vojnika tokom noći 22-23. jula koji je bio popularan na društvenim mrežama u kandaharskom okrugu Dand, a koji je grupa zauzela prije nekoliko dana. Na fotografijama s lica mjesta vidi se njegov leš vezanih ruku.

Zvaničnici u Kandaharu rekli su da su talibani također odvukli plemenskog starješinu iz okruga Daman, Mahbuba Kana, iz njegove kuće i ubili ga.

Nasilje je bilo toliko alarmantno da su američke snage u povlačenju priznale da su izvele nedavne vazdušne napade kako bi podržale afganistanske snage bezbjednosti, uključujući, kako se izvještava, i u Kandaharu.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je za Radio Azadi 23. jula da je u "nekoliko vazdušnih napada" u blizini grada Kandahar poginulo troje talibanskih boraca.

Mudžahid je rekao da talibani "osuđuju ove vazdušne napade SAD". On je optužio Sjedinjene Države da krše njihov sporazum iz Dohe iz februara 2020. godine s talibanima koji je otvorio put povlačenju međunarodnih snaga.

Uz pojačanu međunarodnu zabrinutost zbog talibanske ofanzive, Kabul je 23. jula bio primoran da javno opovrgne kao "neosnovanu propagandu" talibansku tvrdnju da ta militantna grupa sada kontroliše 90 odsto granica Afganistana.

Afganistanske vladine snage bore se da povrate kontrolu nad Spin Boldakom otkako su talibanski borci zauzeli distrikt ranije u julu.

U međuvremenu su pakistanske vlasti više puta zatvarale i ponovo otvarale prijelaz Spin Boldak-Čaman.

Njegova takozvana Kapija prijateljstva, visoka građevina od cigle izgrađena 2003. obično olakšava desetine hiljada graničnih prijelaza dnevno.

Međutim, stotine pakistanskih i afganistanskih kamiona zaglavljeno je s obje strane granice od njenog zatvaranja 18. jula poklapajući se s Kurban bajramom, jednim od glavnih islamskih praznika.

Za razliku od graničnog prijelaza Torkam na prijevoju Kiber - koji povezuje saobraćaj između grada Džalalabad na istoku Afganistana i pakistanskog grada Pešavar - malo je viznih ograničenja za saobraćaj preko prijelaza Spin-Boldak-Čaman.

Trgovci i drugi preduzetnici s obje strane prijelaza Torkam također su izrazili ogorčenje, jer je zatvaranje granice u toj zemlji uticalo na njihovo poslovanje.

Maksud Anvar Mašal, šef Privredne komore u provinciji Kiber Paktunkva, izjavio je za Radio Mašal ranije u julu da je za pokrajinu ponovno otvaranje trgovinskih puteva pitanje života i smrti.

"Ako ne bude mira u Afganistanu, naša provincija će propasti jer nemamo drugo tržište", rekao je Mašal. "Društveni, ekonomski - postoje razne vrste odnosa - oni su naši i mi smo njihova hrana. Mi smo jedan narod."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG