Dostupni linkovi

UNICEF zabrinut zbog izvještaja o zabrani obrazovanja u Afganistanu


nastava na otvorenom za djevojčice u distriktu Nangarhar, maj 2023.
nastava na otvorenom za djevojčice u distriktu Nangarhar, maj 2023.

Agencija Ujedinjenih nacija (UN) za pomoć djeci u četvrtak, 8. juna rekla je da prati razvoj situacije sa obrazovanjem u Afganistanu pod vlašću talibana pogotovo u odnosu na isključivanje međunarodnih organizacija u projekte edukacije što bi moglo da pogodi na stotine hiljada učenika i studenata.

"UNICEF je duboko zabrinut zbog izvještaja da bi više od pola miliona djece, uključujući 300.000 djevojčica, moglo da izgubi kvalitetno obrazivanje preko edukacije u zajednici poštoo u roku od mjesec dana međunarodnim organizacijama neće biti dozvoljen rad", rekla je Samantha Mort, portparolka UNICEF-a za Afganistan.

Agencija je tražila pojašnjenje ovih navoda.

Glasnogovornici talibanske administracije nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Afganistanske djevojke kojima su zabranjene škole odlaze u medrese
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Talibanska administracija koja je preuzela vlast 2021. zatvorila je većinu srednjih škola za djevojčice, spriječila studentice da pohađaju univerzitete i spriječila mnoge afganistanske žene da rade za humanitarne grupe i Ujedinjene nacije.

Međutim, međunarodne organizacije, uključujući UN, uveliko su uključene u obrazovne projekte, uključujući nastavu u zajednici, koja se često održava u domovima u ruralnim područjima.

Dva izvora humanitarne pomoći rekla su da su proteklih dana humanitarne agencije čule da je pokrajinskim vlastima naloženo da prestanu uključivati međunarodne organizacije u obrazovne projekte.

Ali talibanska administracija nije potvrdila nikakve naredbe agencijama za pomoć koje traže pojašnjenje.

"UNICEF poziva de facto vlasti da najbolji interes djeteta stave u centar svih odluka i ponavlja da svako dijete ima pravo da uči", rekla je Mort.

UN procjenjuje da 8,7 miliona Afganistanaca treba humanitarnu pomoć za obrazovanje ove godine i planiralo se doprijeti do oko tri miliona ljudi u okviru humanitarnog paketa za ovu godinu, koji je revidiran početkom juna kako bi odražavao smanjeno finansiranje.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG